search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:33
MENU CLOSE

Γιάννη, δεύρο έξω…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1928
04-08-2016
06.08.2016 03:00
pod_4.jpg
 
Πολιτικούς σκελετούς από την ντουλάπα τού χτες ανασύρουν διάφορα συστήματα τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν στην επικαιρότητα.
 
Η επιχείρηση ξεκίνησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να προωθείται από τα «ξεθυμασμένα» απομεινάρια της ηγετικής ομάδας των εκσυγχρονιστών, που κάνουν «όνειρα θερινής νυκτός» ότι θα ελέγξουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. 
 
Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα», όπου ένα δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου κατέστη μείζον πολιτικό θέμα, που ανακατεύει όλο το πολιτικό σκηνικό. Ο Σημίτης και οι περί αυτών θέλησαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα, ότι μπορούν ακόμη να επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό, παρότι όλοι εκτός κοινοβουλευτικής δράσης. 
 
Το ρεπορτάζ των «Νέων», που αναπαράχθηκε και συζητήθηκε εκτενώς, αναφέρει ότι στο δείπνο των «8» – αναφορά στο ιστορικό δείπνο των «4» που προώθησε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη – συμμετείχαν, εκτός του οικοδεσπότη και του πρώην πρωθυπουργού, και οι Γιάννης Στουρνάρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης και Τάσος Γιαννίτσης. 
 
Το δείπνο έγινε στις 13 Ιουνίου, αποτελεί μια παλιά ιστορία, αλλά ήρθε στο φως μαζί με τα πολλαπλά μηνύματα που ήθελε να εκπέμψει την τελευταία εβδομάδα. Τα σχόλια ότι προτάθηκε στον Στουρνάρα να βγει μπροστά και με έκπληξη κοτζάμ Σημίτης πληροφορήθηκε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έχει ακόμη θητεία τεσσάρων ετών, την οποία δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει, ή τα κυνικά διλήμματα Πάγκαλου «θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός ή προτιμάς να μείνεις υπάλληλος», δείχνουν ότι η επιχείρηση ηχηρής παρέμβασης από τους συνταξιούχους της πολιτικής έχει ξεκινήσει. 
 
Οι τελευταίοι εκσυγχρονιστές
 
Είναι ενδιαφέρον ότι οι απόμαχοι της πολιτικής εξακολουθούν όχι μόνο να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και να τις επηρεάζουν. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο δείπνο των «4», το 1993, όπου η Βάσω Παπανδρέου, ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να στηρίξουν εσωκομματικά τον Κώστα Σημίτη για τη διαδοχή. Μόνο που και οι τέσσερις ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και όχι εκτός πολιτικής δράσης, χωρίς κανέναν ουσιαστικά μηχανισμό. 
 
Οι μόνοι που μπορεί να ισχυριστούν ότι έχουν κάποια πρόσβαση σε στελέχη και μέλη της Κεντροαριστεράς είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άννα Διαμαντοπούλου, που υποτίθεται ότι έχουν ακόμη ένα δίκτυο ψηφοφόρων. 
 
Το κοινό σημείο που ενώνει όλους τους συνδαιτυμόνες ήταν ότι υπήρξαν συνεργάτες του Σημίτη, με τον οικοδεσπότη να εγκαταλείπει την αγκαλιά της Δεξιάς για να προσχωρήσει στους εκσυγχρονιστές και να γίνει θερμός υποστηρικτής του πολιτικού του μέντορα, που του πρόσφερε πολιτική στέγη στο ΠΑΣΟΚ. 
 
Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που μιλά δημόσια με σφοδρότητα, εντυπωσιακή απαρέσκεια και περιφρόνηση για το κόμμα που τον ανέδειξε και τον έφτασε στο αξίωμα του αντιπροέδρου, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. 
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε σύμβουλος – συνεργάτης του Σημίτη, που προωθήθηκε στον τραπεζικό τομέα, αναδείχθηκε υπουργός Οικονομικών από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θέση που εγκατέλειψε για την αξιοζήλευτη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συγκεκριμένη θέση δεν ελέγχεται από την εκλεγμένη κυβέρνηση, αφού ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είναι υπόλογος μόνο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και τον διορίζει με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες. 
 
Ο Γιώργος Φλωρίδης απέχει από τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και ταυτίζεται με την άποψη Σημίτη – Διαμαντοπούλου ότι πρέπει να διαλυθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς. 
 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται να ιδιωτεύει και να απέχει από τις διεργασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, αλλά αναζητά δρόμους για την πολιτική επάνοδό του, μόνο που προφανώς θέλει να ελέγξει τους όρους. 
 
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει συχνή παρουσία και παράγει μέσα από το Δίκτυό της πολιτική, αν και ξέρει ότι θα είναι δύσκολη η πλήρης κοινοβουλευτική επαναφορά, αν δεν διαλυθούν οι παρόντες πολιτικοί οργανισμοί. 
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι δύο από τα πρόσωπα που έχουν κατ’ επανάληψη συζητηθεί ως δύο από τα πρόσωπα στα οποία θα μπορούσε να κινηθεί το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κεντροαριστερά. Και οι δύο είναι κομματικά αδρανοποιημένοι και έτσι η συνεργασία τους δεν θα προκαλούσε πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχονται. 
 
Ο Τάσος Γιαννίτσης από την πλευρά του δεν έχει φιλοδοξίες επανάκαμψης στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά στηρίζει πάντα τον πιστό του φίλο Κώστα Σημίτη και ασπάζεται την «πρεμούρα» Κοντογιαννόπουλου να επαναδραστηριοποιηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, έστω και μέσω της στήριξης ενός νεότερου προσώπου. 
 
Επιστράτευση Στουρνάρα
 
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πίσω από την «επιστράτευση» Στουρνάρα κρύβονται συστήματα εντός της χώρας που δεν επιθυμούν χαλάρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και μάλιστα επιδιώκουν να ηττηθεί η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας τη χώρα σε εργασιακό Μεσαίωνα. Την ίδια στιγμή και πολλές πρεσβείες δεν κρύβουν την εκτίμησή τους στον πολυπράγμονα διοικητή της ΤτΕ ποντάροντας στην ανάμιξή του στην ενεργό πολιτική. 
 
Το μείζον ερώτημα είναι ποια είναι η στάση του Γιάννη Στουρνάρα σε όλα αυτά. Το ρεπορτάζ των «Νέων» λέει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέκρουσε την πρόταση, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρει να παραμείνει στο πόστο του. Αυτό ωστόσο μοιάζει να αμφισβητείται από τη συνεχή ανάμιξή του στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι αναφορές του για το κόστος της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, που ταυτίζονται με αυτές της Ν.Δ., δείχνουν ότι ο διοικητής, που βρίσκεται υπό την προστατευτική ομπρέλα της ΕΚΤ, επιχειρεί να έχει πολιτική παρουσία.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κατά καιρούς εκνευριστεί από τις πολιτικές παρεμβάσεις του, όπως αυτή στις 19 Μαΐου, όπου μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics αποδοκίμασε έντονα τον Νίκο Θεοχαράκη, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η «γενναία διαπραγμάτευση» στοίχισε στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ. 
 
Μια ακόμη κόντρα αποτέλεσε η παρέμβασή του στη συζήτηση για την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την πρώτη διαπραγμάτευση.
 
Ο Γιάννης Δραγασάκης είπε στη Βουλή πως ο Στουρνάρας πρότεινε τον Μάιο του 2015 στην κυβέρνηση να πληρωθεί το ΔΝΤ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση που απορρίφθηκε. Κύκλοι του Στουρνάρα διέψευσαν ακαριαία τον Γιάννη Δραγασάκη λέγοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε κρυφό λογαριασμό, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βουλή, αυτός ήταν του Δημοσίου. Η διαρροή σημείωνε δηκτικά ότι τα κυβερνητικά στελέχη την αγνοούσαν και ο ίδιος την υπέδειξε και έτσι ήρθη το αδιέξοδο.
 
Ύστερα από αυτό, οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου έγιναν πολικές και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέλαβε την ευθύνη προκειμένου να αποδομήσει πλήρως τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του κεντρικού τραπεζίτη.
 
«Ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολιτική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός», είπε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του, ενώ τον πυροβολεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης, δεν θα μείνει αναπάντητη. Ειδικά μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ», έγραψε συγκεκριμένα δίνοντας τον τόνο για τον πόλεμο που επίκειται.
 
Το σύστημα προειδοποιεί
 
Ακόμη και αν πολλοί επιχειρούν να «εξαερώσουν» την πολιτική σημασία της παρέμβασης, τα διάφορα πολιτικά συστήματα επιχειρούν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα:
 
 Προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκπέμπουν το μήνυμα ότι δεν επιθυμούν να του αφήσουν ελεύθερο πεδίο να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, επιχειρώντας έλεγχο της πολιτικής ζωής της χώρας. Φοβούνται την επιρροή του στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και τον ευρύτερο χώρο των πασοκογενών.
 
 Προς την Κεντροαριστερά, αδειάζουν εντελώς τα σημερινά πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία, δηλαδή τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και όλο το εν ενεργεία πολιτικό προσωπικό. Κυρίως η προσβολή είναι προς το πρόσωπο της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού οι συμμετέχοντες είναι κατά το ήττον ή μάλλον σύντροφοί της. 
 
 Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού κάποια συστήματα που κινούνται πίσω από τον Σημίτη αμφισβητούν τη δυνατότητά του να ηγηθεί της μάχης κατά του Τσίπρα και κυρίως να παρουσιάσει ένα σαφές μεταρρυθμιστικό πρόσωπο και να εκφράσει τη Ν.Δ., σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη κατορθώσει να ελέγξει τους βαρόνους τους κόμματός του.
 
Ποιοι άλλοι διεκδικούν την αρχηγία στην Κεντροαριστερά
 
Στην υπαρκτή Κεντροαριστερά τώρα οι διαδικασίες για τη μετεξέλιξή της διενεργούνται στο παρασκήνιο. Ήδη έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ αντιπροσωπείας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Στόχος των επαφών και των συνεννοήσεων, στις οποίες μετέχουν οι Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά, και από το Ποτάμι οι Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου, και Παντελής Αβραμίδης, γραμματέας Οργανωτικού, είναι να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η συνάντηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
 
Ήδη δύο συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και δεν αποκλείεται αυτήν την εβδομάδα να υπάρξει και μία ακόμη. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι προκρίνεται η πραγματοποίηση μιας μεγάλης συνδιάσκεψης, που θα αποτελείται από τα κεντρικά όργανα και τα επιτελικά στελέχη όλων των κινήσεων και των κομμάτων προκειμένου να ανακηρυχτούν οι υποψήφιοι και να εκθέσουν τους άξονες και τους στόχους της υποψηφιότητάς τους, που φαίνεται να κινούνται στον ευρωπαϊκό άξονα ενώ κυριαρχεί η εφαρμογή μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
 
Το ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν τρεις οι υποψήφιοι, όπως είναι μέχρι τώρα, ή θα υπάρξουν προσχωρήσεις και αποχωρήσεις.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να βάζει βέτο αν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν το ΚΙΔΗΣΟ θα μετάσχει τελικά στο εγχείρημα, παρότι δεσμεύτηκε στην κοινή δήλωσή του με τη Φώφη Γεννηματά να αποστείλει τις θέσεις του κόμματός του για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα προκειμένου να προσαρτηθούν στα αποτελέσματα του διαλόγου όλων των δυνάμεων.
 
Επίσης ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αυθόρμητα όπως λέει ο ίδιος, πρότεινε από το κάθε κόμμα να είναι ένας υποψήφιος.
 
Οι κακές γλώσσες λένε ότι θέλησε έτσι να κόψει τη φόρα στον Γιάννη Μανιάτη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα.
 
Η λύση ίσως βρεθεί από την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη οι υποψήφιοι να ανακηρυχτούν αφού συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1.000 υπογραφές από αιρετούς σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικά σωματεία. 
 
Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές του επικεφαλής αναμένεται να οριστούν για μετά τον Νοέμβριο και αν όλα πάνε ομαλά και δεν υπάρξει ναυάγιο στους σχεδιασμούς το συνέδριο, που θα ολοκληρώσει τη φυσιογνωμία του νέου εγχειρήματος, προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2017. 
 
Μέσα σε όλα αυτά, σιωπηλός παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είδε τον Σημίτη και τους περί αυτών να τον αγνοούν επιδεικτικά, ενώ όλοι του χρεώνουν ότι έζεψε τη Φώφη Γεννηματά στο άρμα της Ν.Δ., πιέζοντας να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την απλή αναλογική.
 
Ο λαλίστατος πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που συχνά πυκνά αρθρογραφεί προκειμένου να προωθήσει τη σκληρή αντισυριζική του γραμμή, αλλά και να εμπεδώσουν οι πολίτες την ανάγκη σύμπλευσης του Κέντρου με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέχει συστηματικά από τις συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.  
 
Να δούμε ποιοι θα αντέξουν…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15