search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:28
MENU CLOSE

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ θα πάρουν καιρό- Αδιέξοδο βλέπει ο Ολάντ

30.08.2016 11:12
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ θα πάρουν καιρό- Αδιέξοδο βλέπει ο Ολάντ - Media

 

 

Οι συνομιλίες για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μερών έχει «βαλτώσει» και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία φέτος, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύονται τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) εδώ και τρία χρόνια χωρίς να είναι ορατή ακόμη μια συμφωνία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν.

Σε ομιλία του σε Γάλλους πρεσβευτές, ο πρόεδρος Ολάντ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομάμα τον Ιανουάριο του 2017.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, δεν έχουν γίνει σεβαστές οι θέσεις, (η συμφωνία) είναι σαφώς μη ισορροπημένη», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά οι συνομιλίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ο Κάρλο Καλέντα δήλωσε πως είναι ουσιώδες για τους Ιταλούς εξαγωγείς οι διαπραγματεύσεις να καρποφορήσουν. “Η TTIP θα υπογραφεί. Είναι αναπόφευκτο”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Serra που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Καλέντα είπε πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα. “Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτή η συμφωνία είναι ουσιώδης για την Ιταλία”.

 

Σταϊνμάιερ: ΕΕ και ΗΠΑ έχουν ακόμα δουλειά όσον αφορά τις προδιαγραφές της TTIP

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ  αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που έχουν στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την ονομαζόμενη Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), ο Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη “πάρα πολύ” από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την TTIP παραμένει ασαφής, έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών, πρόσθεσε, και λόγω των αιτημάτων και των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για επίδειξη προσοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν “ντε φάκτο αποτύχει”, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματιάς Φεκλ σημείωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν νέες.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της TTIP σημειώνουν πρόοδο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:28