search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18
MENU CLOSE

ΓΓΙΦ: Οι πρόσφατες εξελίξεις για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε.

19.09.2016 13:27
Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους - Media

 

Το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών-Μελών.

Κατόπιν απόφασης της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. Ειδικότερα, οι προτεραιότητες της Σλοβακίας στα ζητήματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αφορούσαν συνοπτικά στα κάτωθι θέματα:

– επιλογή του θεματικού πεδίου «Γυναίκες και Φτώχεια» από το Πρόγραμμα Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για Θέματα Γυναικών (Πεκίνο, 1995)

– ανάγκη συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω ευέλικτων εργασιακών συνθηκών

– ανάδειξη των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των νέων ανδρών και γυναικών Ρομά

Ωστόσο, η Πρόταση Οδηγίας για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών δε θα προωθηθεί από τη Σλοβακική Προεδρία το τρέχον εξάμηνο, διότι εξακολουθούν να υφίστανται οι αντιρρήσεις ορισμένων Κρατών-Μελών ως προς τη μορφή της Οδηγίας.

Επίσης, η Μάλτα αναλαμβάνει την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2017 και ολοκληρώνεται το δεκαοκτάμηνο της Τριμερούς Προεδρίας περιόδου 1-1-2016 έως 30-6-2017. Πιο συγκεκριμένα, οι προτεραιότητές της αφορούν το ζήτημα της έμφυλης βίας μέσω της διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με συμμετοχή Υπουργών και λοιπών αξιωματούχων, καθώς και της αντιμετώπισης των πολλαπλών διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ/LGBTIQ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2017 αποφάσισε να αφιερώσει τις περισσότερες δράσεις της στην αντιμετώπιση του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (άτυπο Ευρωπαϊκό Έτος κατά της έμφυλης βίας) με ένα  πρόγραμμα ποικίλλων πρωτοβουλιών.

Τέλος, η παρουσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων υπήρξε, όπως πάντα, δραστήρια και εποικοδομητική καθόλη τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης Συνάντησης. Κατ’ επέκταση, μέσω της Γ.Γ.Ι.Φ., η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων Κρατών-Μελών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18