search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Πυρετός στην TV για τις κάλπες

24.09.2009 17:41

Σε απόλυτο οργασμό βρίσκονται τα δημοσιογραφικά επιτελεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – έντυπα και ηλεκτρονικά – για την τελική αναμέτρηση στις 4 Οκτωβρίου.

Σε απόλυτο οργασμό βρίσκονται τα δημοσιογραφικά επιτελεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – έντυπα και ηλεκτρονικά – για την τελική αναμέτρηση στις 4 Οκτωβρίου.

Οι προετοιμασίες που συντελούνται για το τριήμερο ραδιοτηλεοπτικό και εφημεριδίστικο ντέρμπι, τουλάχιστον για αυτές τις εκλογές, δεν έχει προηγούμενο.

Σε πρώτη φάση, και όσον αφορά τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, τα στελέχη των καναλιών νοικιάζουν λινκ, μεγάλα και μεσαίου μεγέθους, για να τα τοποθετήσουν με τρικάμερα – και βάλε – συνεργεία στα κομματικά επιτελεία.

Ανακαλούνται, φυσικά και χωρίς δεύτερη σκέψη, όλες οι άδειες τόσο των τεχνικών όσο και των δημοσιογράφων. Γιατί, εάν νομίζετε ότι αυτή η ιστορία αφορά μόνο τους πολιτικούς συντάκτες, είστε γελασμένοι.

Άπαντες τρέχουν στον στίβο της εκλογομαχίας…

Ηχολήπτες, καμεραμάν, μοντέρ, συντάκτες, αρχισυντάκτες, διευθυντάδες και, τέλος πάντων, πάσης φύσεως υπεύθυνοι για την ενημέρωση είναι επί ποδός.

Και θα μας πείτε, και δίκιο θα ’χετε, πώς γίνεται να χρειάζονται τόσο πολλοί νοματαίοι για ένα 48ωρο, άντε 74ωρο εκλογικό πανηγύρι.

Υπολογίστε λοιπόν πως είναι 6 κανάλια, άλλα τόσα ραδιόφωνα (ενημερωτικά), καμιά δεκαριά ίσως και παραπάνω συνάδελφοι εφημεριδάδες (πανελλαδικής κυκλοφορίας), πόσοι ακόμα από τα ΜΜΕ της επαρχίας, ξένοι ανταποκριτές και πρακτορεία ειδήσεων.

Τώρα υπολογίστε τα πόστα. Υπουργείο Εσωτερικών για τα αποτελέσματα, κομματικά επιτελεία (6 τον αριθμό – ζωή να ’χουν) και το Ζάππειο. Δεν θα στείλεις και στην οικία του νικητή κάποιους. Συνυπολογίστε ότι κάθε τηλεοπτικό συνεργείο αποτελείται από 3 άτομα με τον δημοσιογράφο και βγάλτε τη σούμα.

Όπως και να ’χει, πάντως, είναι γεγονός πως στις  μέρες της εκλογομαχίας, όπου κι αν διαπιστευτεί ένας δημοσιογράφος, είτε ανήκει σε τηλεοπτικό κανάλι είτε σε ραδιοφωνικό σταθμό είτε σε κάποια εφημερίδα, ζει μέρες μαρτυρίου.

Ορθοστασία, ατελείωτες ώρες αναμονής, με κρύο και με ζέστη, τις περισσότερες φορές νηστικοί, άπαντες του πεζοδρομίου δημοσιογράφοι και τεχνικοί μεταδίδουν προς χάρη της ενημέρωσης.

Και να σκεφτεί κανείς πως σήμερα με το διαδίκτυο και τα σύγχρονα μέσα μετάδοσης αποτελεσμάτων, την αμεσότητα του ήχου και της εικόνας μέσω δορυφορικού σήματος και οπτικής ίνας (τηλεφωνική εξέλιξη) τα πάντα είναι ευκολότερα.

Γιατί πριν από μία εικοσιπενταετία, όταν η τεχνολογία και τεχνογνωσία δεν υπήρχε – τουλάχιστον στη χώρα μας –,  η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν πραγματικά ένας μαρτυρικός αγώνας δρόμου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29