search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:53
MENU CLOSE

Η δεσποινίς Τζην Μπρόντι στην ακμή της

24.06.2011 13:55
Η δεσποινίς Τζην Μπρόντι στην ακμή της - Media

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πλέον διαβασμένα αναγνώσματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Ο βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος ενσαρκώνεται από μιαν ιδιόρρυθμη καθηγήτρια, τη δεσποινίδα Τζην Μπρόντι, της οποίας η παρουσία δεσπόζει στο συντηρητικό σχολείο θηλέων όπου διδάσκει. Ο χαρα­κτήρας της δεσποινίδος επιβάλλεται λόγω των έντο­νων αντιφάσεων της ίδιας της προσωπικότητάς της, όσο και του χώρου μέσα στον οποίο δρα.

Μύριελ Σπαρκ
Mετάφραση: Νίκος Γριπιώτης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.:172

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πλέον διαβασμένα αναγνώσματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Ο βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος ενσαρκώνεται από μιαν ιδιόρρυθμη καθηγήτρια, τη δεσποινίδα Τζην Μπρόντι, της οποίας η παρουσία δεσπόζει στο συντηρητικό σχολείο θηλέων όπου διδάσκει. Ο χαρα­κτήρας της δεσποινίδος επιβάλλεται λόγω των έντο­νων αντιφάσεων της ίδιας της προσωπικότητάς της, όσο και του χώρου μέσα στον οποίο δρα. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου σ’ένα σχολείο του συντη­ρητικού καλβινιστικού περιβάλλοντος του Εδιμβούρ­γου η καθηγήτρια συγκροτεί μιαν ομάδα κοριτσιών από τις άριστες μαθήτριες μεταξύ των μικρότερων τάξεων του σχολείου. Σε αυτές μιλά αντισυμβατικά. ωστόσο πάντα με επίκεντρο τον δικό της κόσμο και τη δική της κοσμοθεώρηση. Η Σάντυ, ηΤζένυ, η Μαίρη, η Μόνικα, η Γιούνις και η Ρόουζ, τα κορίτσια που συγκροτούν τον κύκλο της, προέρχονται από την αστική τάξη της πόλης, και είναι έτοιμα να θαμπωθούν από τις εντυπωσιακές απόψεις της δασκάλας τους. Η Τζην ωστόσο, ανάμεσα στα μαθήματα ζωής και έρωτα που παραδίδει στις φανατικές της μαθήτρι­ες, δεν παραλείπει να εξυμνεί και τις ξεχωριστές περιπτώσεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1 96 1 στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» και ακολούθησε η έκδοσή του σε μορφή βιβλίου. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά τη μεγάλη επι­τυχία που γνώρισε, ανέβηκε σε διάφορες θεατρικές σκηνές το υ Λονδίνο υ (με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ρόλο της δασκάλας) και της Νέας Υόρκης. Μεγάλη επιτυχία επίσης σημείωσε και η ομώνυμη κινηματο­γραφική μεταφορά του μυθιστορήματος.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46