search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Προσκλητήριο διαλόγου… στη βάση της σοσιαλδημοκρατίας και στον προοδευτικό χώρο

26.09.2016 18:00
Προσκλητήριο διαλόγου... στη βάση της σοσιαλδημοκρατίας και στον προοδευτικό χώρο - Media

 

«Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» στις δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή τον απολογισμό της θητείας του στην ευρωβουλή το διάστημα 2014 – 2016. Η εκδήλωση μεταξύ άλλων είχε και χαρακτήρα επισημοποίησης της συμπόρευσης του Φώτη Κουβέλη (ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση) και της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της οποίας είναι επικεφαλής. Στο πάνελ άλλωστε της εκδήλωσης μετείχε και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κρίσιμη καμπή στην πορεία της ΕΕ και αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραμάτισε στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο διάλογος για την συνεργασία των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει και ήδη, μετά τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών, υπάρχει δέσμευση για ένα φόρουμ μεταξύ αυτών των δυνάμεων καθώς και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζει πλέον το στρατηγικό της αδιέξοδο και ανακαθορίζει τη στάση της, εννοώντας ότι πλέον στρέφεται προς τα αριστερά της. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών – η οποία υπενθυμίζεται πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου και της κυβέρνησης – και τη χαρακτήρισε «σταθμό» στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επηρεάζοντας την ατζέντα της Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συζήτηση αυτή πρέπει να διεξαχθεί και στο εσωτερικό της χώρας και έδειξε ως μια τέτοια ευκαιρία το επικείμενο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγες μέρες ξεκινά είπε ένα κρίσιμο συνέδριο, με έναν χρόνο διακυβέρνησης πίσω και άλλα τρία χρόνια μπροστά όπου πολλά μπορούν να αλλάξουν. Είναι ευκαιρία, πρόσθεσε, να ξεκινήσει και να διευρυνθεί αυτός ο αναγκαίος διάλογος. Ωστόσο, πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, στον διάλογο αυτό «δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας καθώς στοιχίζονται πίσω από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». Υπάρχουν όμως, συνέχισε, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο – σε αυτές φάνηκε να εντάσσει τον Φώτη Κουβέλη και την κίνησή του – οι οποίες «είτε σε συλλογικό είτε σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο». Προς όλες αυτές τις δυνάμεις, είπε ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει «ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» διότι «η προσπάθεια να ξαναστήσουμε την κοινωνία όρθια στα πόδια της μας αφορά όλους μας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το κομμάτι των συμμαχιών εντός κι εκτός της χώρας ως τμήμα των διεργασιών στο πλαίσιο του οδικού χάρτη των συζητήσεων για την πορεία της Ευρώπης με καταληκτικό ορίζοντα τη Σύνοδο της Ρώμης τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ως τη Ρώμη θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για μια πιο κοινωνική Ευρώπη καθώς και να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό (η διαδικασία της επανεγκατάστασης και της μετεγκατάστασης). Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διέξοδος και στην οικονομική κρίση και πως πρέπει να δοθεί διέξοδος και στην Ελλάδα και για σημειολογικούς λόγους όπως είπε, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι μετά από 7 χρόνια η χώρα βγαίνει από την κρίση. Πρέπει, πρόσθεσε, στην Ελλάδα να δοθεί ό,τι η συμφωνία προβλέπει, δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, χωρίς παρατάσεις και αναβολές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:15