search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Ισορροπίες τρόμου για τον ανασχηματισμό

02.10.2016 07:55
Ισορροπίες τρόμου για τον ανασχηματισμό - Media

 

Η αντίστροφη μέτρηση για το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και «θεωρητικά» το ίδιο ισχύει και για τον ανασχηματισμό ο οποίος επισήμως έχει παραπεμφθεί στο διάστημα μετά το συνέδριο.

Τον προηγούμενο καιρό έχουν υπάρξει εισηγήσεις ο ανασχηματισμός να γίνει πριν το συνέδριο έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να έχει στο ακέραιο την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη τις όποιες ισορροπίες προκύψουν από το συνέδριο, όπου μάλιστα ενδέχεται κάποιοι εκ των υπουργών του να ισχυροποιηθούν, κατοχυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη θέση τους στο υπουργικό σχήμα.

Ανάγκη ανασχηματισμού αμέσως μετά το συνέδριο θα προκύψει σε περίπτωση που τη θέση του Γραμματέα του κόμματος – για λόγους αναβάθμισης της Κουμουνδούρου – καταλάβει υπουργός, επομένως θα δημιουργηθεί κενό στο υπουργικό συμβούλιο που θα δώσει την ευκαιρία για ανασχηματισμό. Ένα από τα ονόματα που έχει παίξει το προηγούμενο διάστημα για μια τέτοια μετακίνηση είναι αυτό του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του («Εφ. Των Συντακτών») εκδήλωσε την απροθυμία του λέγοντας» δεν με απασχολεί αυτή η προοπτική».

Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο στο μυαλό του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι ο ανασχηματισμός να γίνει μετά την δεύτερη αξιολόγηση οπότε και τα όποια προαπαιτούμενα να ψηφιστούν χωρίς το ρίσκο της καταψήφισης από δυσφορούντες υπουργούς που υποχρεώθηκαν σε ανεπιθύμητες μετακινήσεις ή τέθηκαν εκτός υπουργικού συμβουλίου – ως γνωστόν όλοι οι υπουργοί είναι και βουλευτές.

Εδώ προκύπτει το ερώτημα αν η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου, όπως η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι επιδιώκει, ή θα τραβήξει ως το τέλος του χρόνου.

Στη δεύτερη περίπτωση ο πρωθυπουργός καλείται να ζυγίσει τα δεδομένα, καθώς από τη μία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες της διαπραγμάτευσης, από την άλλη αν συνεχιστούν οι κυβερνητικές αρρυθμίες  θα καθίσταται επιτακτική και μια ανάγκη «επανεκκίνησης» του κυβερνητικού σχήματος με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φυσικά, πιο ευθυγραμμισμένο πολιτικό λόγο.

Πρόσφατα παραδείγματα «αρρυθμιών» ήταν οι αναφορές Κουρουμπλή σε πολιτικές και ποινικές ευθύνες αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις άδειες, η σύγκρουση Φίλη με την Εκκλησία, η ολιγόωρη «ανταρσία» των Οικολόγων και συγκεκριμένα του υπουργού Γιάννη Τσιρώνη και του βουλευτή Γιώργου Δημαρά την περασμένη Τρίτη για το θέμα της μεταβίβασης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο (μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναδιπλώθηκαν από την αρχική τους στάση και ψήφισαν τη σχετική διάταξη).

Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και το κλίμα δυσαρμονίας με τους δύο υπουργούς της κίνησης Πράττω:

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας βρίσκεται συχνά πυκνά στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ (πρόσφατη αφορμή οι καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων από τη ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΤ Ομόνοιας και αμέσως προηγούμενη αφορμή η εκκένωση καταλήψεων από αλληλέγγυους σε πρόσφυγες στα τέλη Ιουλίου).

Την ίδια ώρα το Μαξίμου φέρεται να εκδηλώνει τη δυσφορία του για τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά  με τον οποίο οι σχέσεις το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι είναι κακές. Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η ανακοίνωση της κίνησης Πράττω δυο μέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τη μεταβίβαση ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όπου σημειώνεται – κατόπιν εορτής – πως «το ΠΡΑΤΤΩ είναι απολύτως αντίθετο στη μετατροπή σε ιδιωτική οποιασδήποτε δημόσιας επιχείρησης με στρατηγική σημασία για την οικονομία» κι επομένως « δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων που διασφαλίζουν ζωτικά αγαθά διαβίωσης των πολιτών και συμβάλλουν στην εθνική ασφάλεια της χώρας».  Εν ολίγοις, η εκ των υστέρων υποσημείωση μοιάζει περισσότερο με διακριτικό μήνυμα στον πρωθυπουργό εν όψει ανασχηματισμού, παρά οτιδήποτε άλλο.

Πέρα από τα παραπάνω, είναι με ερωτηματικό αν θα προκύψουν βασικές αλλαγές στο Οικονομικό επιτελείο: ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να φύγει από το υπουργείο του ωστόσο εδώ και καιρό φέρεται να επιθυμεί τη μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αξιοποιηθεί από άλλο πόστο, με πιθανό διάδοχό του τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θεωρείται ουσιαστικά άνθρωπος των δανειστών.

Αυτά και άλλα πολλά έχει να λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός στη δύσκολη σκακιέρα του ανασχηματισμού….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44