18/01/2020 14:06:42

Ερντογάν: Η ΕΕ απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό

Ερντογάν: Η ΕΕ απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό - Media

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της χορήγηση ποσού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία ως βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιεύσει 179 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που είχαν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι «φθάνει το τέλος του έτους».

«Δίνουν υποσχέσεις, αλλά δεν τις τηρούν», είπε.

Οι Βρυξέλλες και η Αγκυρα υπέγραψαν τον Μάρτιο συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία με αντάλλαγμα τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν την άρση της υποχρέωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν. Το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα 467 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί χρηματοδοτώντας προγράμματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, η ΕΕ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα πρόγραμμα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, κυρίως Σύριους, οι αποδέκτες του οποίου θα αποκτήσουν προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.

Η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας και δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είτε δώσουν αυτήν τη βοήθεια, είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε την επιτέλεση της αποστολής μας προς αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν να γλιτώσουν από τις βόμβες», είπε ο Ερντογάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξηγήσει ότι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία γίνονται βάσει προγραμμάτων και δεν καταβάλλονται ως εφάπαξ ποσό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.