search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:19
MENU CLOSE

Νυχτερινές αψιμαχίες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το καταστατικό

15.10.2016 18:50
Νυχτερινές αψιμαχίες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το καταστατικό  - Media

 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξης Τσίπρα, η συζήτηση μετατοπίζεται στις διαδικασίες.

Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις σχετικά με την νέα Κεντρική Επιτροπής: 

  • Εκ μέρους της πλειοψηφίας το μέλος της ΠΓ Νίκος Παυλίδης πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή να μειωθεί στα 151 μέλη, με ποσόστωση φύλου το 1/3 των μελών της ΚΕ (δηλαδή 50 μέλη αν αποφασιστεί ότι το σύνολο μελών θα είναι 151), ποσόστωση κυβερνητικών στελεχών 25% (υπουργοί και αμειβόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμούς). 
  • Εκ μέρους των 53 το μέλος της ΠΓ Μιχάλης Υδραίος πρότεινε η ΚΕ να παραμείνει ως έχει σήμερα δηλαδή 201 μέλη. Σημειώνεται ότι το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου επιχειρηματολογώντας κατά της μείωσης των μελών της ΚΕ σημείωσε ότι αν μειωθούν τα μέλη και δεδομένης της ποσόστωσης για τα κυβερνητικά στελέχη τη πλειονότητας της ΚΕ θα καταλάβουν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη παραμερίζοντας τα κομματικά στελέχη. 
  • Επίσης το στέλεχος του κόμματος Άλκης Ρήγος πρότεινε η ΚΕ να έχει 101 μέλη. 

Στη σχετική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε η πρόταση η νέα ΚΕ να έχει 151 μέλη. 

Επανήλθε ο Τσίπρας στο βήμα

Ωστόσο, διαφωνία εκδηλώθηκε αναφορικά με την ποσόστωση 25% ( σύμφωνα με το καταστατικό το 25% της ΚΕ επιτροπής καταλαμβάνουν έμμισθα κυβερνητικά στελέχη στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι βουλευτές επειδή θεωρούνται αιρετοί). Το συνέδριο απέρριψε της σχετική εισήγηση της πλειοψηφίας και ζήτησε στην ποσόστωση να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές ώστε να μένουν περισσότερες θέσεις για την εκλογή κομματικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή. Το προεδρείο έθεσε την πρόταση αυτή σε ψηφοφορία και πέρασε. Ωστόσο παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος και ζήτησε να γίνει η συζήτηση από την αρχή και το θέμα να ξανατεθεί σε ψηφοφορία. Αμέσως μετά παρενέβη ο Δημήτρης Βίτσας, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης υποστηρίζοντας ότι δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα καταστατικού κακώς μπήκε εξ αρχής σε ψηφοφορία και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε καταστατικό συνέδριο. Με αυτή την παρέμβαση ο Δ. Βίτσας σήμανε τη λήξη του θέματος καθιστώντας την ψηφοφορία.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα και σημείωσε πως παρόλο που η επιχειρηματολογία Βίτσα ήταν σωστή εν τούτοις το κόμμα είναι κυρίαρχο σώμα και διακιούται ακόμη και να κάνει και λάθος. “Δε ζήτησα να παρθεί πίσω μια απόφαση ζήτησα το προερείο να ξαναβάλει το ζήτημα σε διαδικασία επειδή είναι σοβαρό” είπε ο πρόεδρος του κόμματος. Ένα λάθος δε διορθώνεται με άλλο λάθος” είπε ο πρόεδρος.

Μετά από διάφορες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών η ψηφοφορία επαναλήφθηκε και υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου να μην περιλαμβανονται στην ποσόστωση του 25% οι βουλευτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:19