search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Έμφυτο Ελάττωμα

08.07.2011 08:41
Έμφυτο Ελάττωμα   - Media

Έχοντας βιώσει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τη χίπικη παράδοση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την ίδια αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που για πολλούς λόγους έχει στραμμένο το βλέμμα του πάνω της, η Αμερική μοιάζει παραζαλισμένη. Σ’ αυτή τη χώρα, κάθε είδους υπερβολή στην προσωπική και κοινωνική ζωή βρίσκει τρόπους και τόπους να ενταχθεί μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής.

Τόμας Πίντσον
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 435

Έχοντας βιώσει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τη χίπικη παράδοση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την ίδια αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που για πολλούς λόγους έχει στραμμένο το βλέμμα του πάνω της, η Αμερική μοιάζει παραζαλισμένη. Σ’ αυτή τη χώρα, κάθε είδους υπερβολή στην προσωπική και κοινωνική ζωή βρίσκει τρόπους και τόπους να ενταχθεί μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής. Το Λος Άντζελες υπό την επιβλητική σκιά του νέφους που το στέφει, είναι η πόλη μέσα στην οποία ο Πίντσον τοποθετεί τον ήρωά του, ο οποίος επίσης στέφεται με ένα μόνιμο νέφος από καπνούς μαριχουάνας. Είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο, που πρωταγωνιστεί στην πόλη των Αγγέλων σε μια νουάρ πιντσονική περιπέτεια, από την οποία δεν λείπει η περιπαικτική διάθεση ούτε τα στοιχεία παρωδίας της υπόθεσης που απλώνεται μέσα σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα (γνωστή στην Αμερική εκείνης της περιόδου), όπου κυριαρχούν ιδιότυποι χαρακτήρες της αμερικανικής κουλτούρας και ιδεολογίας. Το ψυχεδελικό αυτό σκηνικό συμπληρώνουν οι σκοτεινές δυνάμεις, οι φοβερές παρασκηνιακές οργανώσεις που κινούν τα νήματα και, φυσικά, και η μαριχουάνα, της οποίας η επίδραση είναι φανερή σε αυτή τη νουάρ κλασική αφήγηση. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο, ενώ βρίσκεται υπό τη νεφελώδη επίδραση της ακατάσχετης χρήσης μαριχουάνας, δέχεται την επίσκεψη μιας παλιάς του ερωμένης, η οποία του ζητά να ερευνήσει την υπόθεση της απαγωγής ενός μεγαλοεργολάβου φίλου της. Η νουάρ αυτή περιπέτεια αποδείχτηκε και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Πίντσον στην Αμερική, μια και έμεινε αρκετές εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43