search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Ικανοποίηση της κυβέρνησης από τις θέσεις Ομπάμα για χρέος-λιτότητα

15.11.2016 17:17
Ικανοποίηση της κυβέρνησης από τις θέσεις Ομπάμα για χρέος-λιτότητα - Media
 
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τις δημόσιες δηλώσεις στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξη τύπου στο μέγαρο Μαξίμου.
 
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους, κυβερνητικές πηγές στέκονται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει δήλωση ότι η λιτότητα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος και την ελάφρυνσή του.
 
Από τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα οι κυβερνητικές πηγές κρατούν το γεγονός ότι δεν μπαίνει πια στην ατζέντα θέμα μέτρων λιτότητας αλλά μόνο θέμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, όσον αφορά στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη, το Βερολίνο, τονίστηκε ότι δεν ζητήθηκε παρέμβαση του στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το χρέος, αλλά, με δεδομένη τη δήλωσή του, ότι θα προσφέρει τις συμβουλές και τη γνώση του από την αμερικανική εμπειρία εκτιμάται ότι στην ατζέντα θα συμπεριληφθεί και το ελληνικό χρέος.
 
Το χρέος και η οικονομική ατζέντα κυριάρχησαν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Α. Τσίπρα διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλός του πρωθυπουργου, Βαγγέλης Καλπαδάκης.
 
Επίσης τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις απασχόλησαν το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και θέματα ασφάλειας. Από την πλευρά της Αθήνας τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε στις 27-28 Νοεμβρίου να υπάρξει staff level agreement για την αξιολόγηση και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η θέση αυτή έγινε απολύτως αποδεκτή από τον Αμερικανό πρόεδρο και σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξουν «αχρείαστα εμπόδια», δηλαδή, απαιτήσεις που δεν σχετίζονται ή υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.
 
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράστηκε με θερμά λόγια για την μέχρι τώρα διαχείρισή του από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών που έγιναν στο πλαίσιο δεύτερης συνάντησης, είχε σύντομο διάλογο με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όπως και με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
 
Ως προς το Κυπριακό, τονίζεται ότι δεν υπήρξε καμία μορφή πίεσης και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:26