28/05/2020 02:05:14

Δείτε τι προκαλεί η αϋπνία στην καρδιά

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο - Media
 
Το ότι η αϋπνία ή ο λιγοστός ύπνος προκαλούν προβλήματα στην υγεία είναι γνωστό. Όποιος από εμάς έχει υποχρεωθεί να μείνει ξύπνιος για μεγάλο διάστημα μπορεί να το πιστοποιήσει: αργά ή γρήγορα καταλήγουμε να αισθανόμαστε «κουρέλια».
 
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία αποφάσισε να ελέγξει in situ τι συμβαίνει στην καρδιά ενός ανθρώπου που δεν έχει κοιμηθεί επαρκώς. Έτσι, 20 υγιείς ραδιολόγοι έκαναν εξέταση της καρδιάς τους πριν από 24ωρη βάρδια, ενώ έδωσαν και δείγματα αίματος και ούρων και ελέγχθηκε η πίεσή τους.
 
Μετά το τέλος της βάρδιας οι γιατροί επανεξετάστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά: η καρδιά τους έδειχνε σημάδια πίεσης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές δυσλειτουργίες, ενώ η πίεσή τους ήταν αυξημένη, όπως και οι καρδιακοί παλμοί, αλλά και οι ορμόνες του θυρεοειδούς, οι οποίες εκλύονται σε συνθήκες στρες.
 
Αν και το δείγμα είναι μικρό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι ενδεικτικά για ανθρώπους που εργάζονται σε συνθήκες που τους αποτρέπουν από το να κοιμούνται κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.