search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:40
MENU CLOSE

Βασιλειάδης: Η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τις δομές καταπολέμησης του ντόπινγκ

03.12.2016 15:15
Βασιλειάδης: Ή δεσμεύσεις ή δεν ξαναρχίζει το πρωτάθλημα - Media

 

Με τη θέση της Πολιτείας στο κορυφαίο θέμα του ντόπινγκ, μίλησε στο σημερινό Διεθνές Συνέδριο «Το Ντόπινγκ σε Νέα Εποχή» που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, που στη συνέχεια μετά την εισήγηση του απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας. 

Είπε: “Νομίζω πως έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο μια μεγάλη μάχη ούτως ώστε να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο και να το εναρμονίσουμε με τους διεθνείς κανόνες και επιλέξαμε βεβαίως συμβολικά που ξεκινάει με αυτό το Συνέδριο από την Θεσσαλονίκη μια πόλη που “παράγει”, να το θέσουμε έτσι, πολύ μεγάλες επιτυχίες και πολύ μεγάλους αθλητές. Νομίζω ό,τι πρέπει να ξεκινήσει η οργανωμένη Πολιτεία  να ενισχύσει τις δομές καταπολέμησης του ντόπινγκ να αλλάξουμε και την κουλτούρα του αθλητισμού και να δείξουμε πως δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός που μετράει και να τονίσουμε την σημαντικότητα του καθαρού αθλητισμού. Το ένα κομμάτι είναι το ντόπινγκ και ακολουθούν και όλα τα άλλα”.

Σχετικά με τις προτεραιότητες του Υφυπουργείου είπε: 

-“Δυστυχώς οι προτεραιότητες του Υπουργείου καθορίστηκαν από τις εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά ο σκοπός μας είναι το Υπουργείο Αθλητισμού, να είναι Υπουργείο Αθλητισμού και όχι Υπουργείο Ποδοσφαίρου, όπως είναι αυτή την στιγμή. Αρα μέσα στις προτεραιότητες μας είναι να μπουν ξεκάθαροι κανόνες στον χώρο του ποδοσφαίρου, αυστηροί που να τηρούνται από όλους και από εκεί και πέρα θα είμαστε αμείλικτοι και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, κι ευτυχώς αυτήν την περίοδο έχουμε συμμάχους τους Διεθνείς οργανισμούς την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, που αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος, κι έχω την αίσθηση πως διαμορφώνονται σιγά- σιγά τα πράγματα και υπάρχει η βούληση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές πως υπάρχει η βούληση ότι αλλάζουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και να μην θέλουν να μπουν σε αυτή την διαδικασία, θα τους κάνουμε να μπουν και από κει και πέρα μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό πως θα πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις για να ενισχύσουμε το κομμάτι του αθλητισμού στην χώρα, για να συνεχίσουμε όχι μόνο  με επιτυχίες, αλλά και να καταφέρουμε να βγάλουμε τους ανθρώπους στο δρόμο, να τους δώσουμε την δυνατότητα να γυμναστούν και να μετάσχουν στις αθλητικές διαδικασίες και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει άψογη συνεργασία του Υπουργείου του δικού μας με το Υπουργείο Παιδείας γενικά  στην κατεύθυνση της τόνωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού”.

-Πως είναι το πρώτο αυτό διάστημα της δικής σας παρουσίας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Συμπληρώθηκε ήδη μήνας.

“Το πρώτο διάστημα είναι η περίοδος της γλύκας. Ολοι χαίρονται και όλοι θέλουν να είναι κοντά. Ολοι θα κριθούμε το επόμενο διάστημα, έτσι κι αλλιώς η Πολιτεία και αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. 

Στην ΕΠΟ έχει ορισθεί μια προσωρινή διοικούσα Επιτροπή που κάθε μέρα που περνάει βγάζει και από ένα σκάνδαλο. Αρα έχουμε μπει σε μια πορεία εξυγίανσης. Θα ψάξουμε να βρούμε τους καλύτερους κανόνες για να λειτουργήσει ο χώρος του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ενδεχομένως και το καταστατικό της ΕΠΟ, να το εκσυγχρονίσουμε και κυρίως να εξασφαλίσουμε μέσα στο νέο πλαίσιο την πλήρη ανεξαρτησία της Διαιτησίας από οποιασδήποτε εξάρτηση. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές του παρελθόντος ή να δημιουργούνται καινούργια “μαγαζιά”. 

-Μπορεί οι δυο διεθνείς συνομοσπονδίες από απόσταση να ελέγξουν με τέτοιο τρόπο το άθλημα στην Ελλάδα, το οποίο βαρύνεται με τέτοια σκάνδαλα, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια τα οποία έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων από αυτό που λέμε ελληνικό ποδοσφαιρικό κατεστημένο;  

“Νομίζω πως οι δυο Ομοσπονδίες (ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ) μπορεί να λειτουργούν από απόσταση αλλά έχουν τους ανθρώπους τους που είναι υπεύθυνοι για να παρακολουθούν την χώρα, και που δεν έπαιρναν τις πρωτοβουλίες ως τώρα, αλλά τώρα έχουμε φθάσει σε ένα άλλο σημείο. Προφανώς η πρωτοβουλία θ’ ανήκει σε μας και μην έχετε καμιά αμφιβολία πως το μαχαίρι θα μπει ως το κόκκαλο”.

– Θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία σχετικά με τις υποθέσεις των υποδίκων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο εθνικό ποδόσφαιρο;

“Αυτά έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και του νέου Υπουργού, που θα αναλάβει πλέον αυτή την “καυτή πατάτα”. Υπάρχουν και χρονοβόρες διαδικασίες που εμπίπτουν σε ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και δεν λέω για την δουλειά του εκάστοτε Υπουργού, αλλά για τα τεχνικά θέματα όπως η έλλειψη μεγάλων αιθουσών για την φιλοξενία μεγάλων υποθέσεων και όχι μόνο στις αθλητικές δίκες αλλά γενικά. Ομως δεν θα σταματήσει η διαδικασία της δικαιοσύνης. Υπάρχουν εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες και στο τέλος θα κρίνει η ανεξάρτητη  Δικαιοσύνη”. 

-Κάποιο σχόλιο κ. Υπουργέ για την προσφυγή κατά της  προσωρινής Διοικούσας της ΕΠΟ;

“Νομίζω πως αυτά είναι αστειότητες. Αυτό μπορεί να είναι δικαίωμα του καθενός αλλά πιστεύω  ότι και νομικά δεν στέκει κάτι τέτοιο, αλλά αφετέρου μου κάνει εντύπωση ο χρόνος που επελέγη να γίνει αυτή η κίνηση ανατροπής αυτής της Επιτροπής Εξομάλυνσης την στιγμή που αρχίζουν και βγαίνουν πράγματα στην επιφάνεια. Αυτό εμένα με προβληματίζει ιδιαίτερα, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω. Θα περιμένουμε βέβαια και τις δικαστικές αποφάσεις και ανάλογα θα πράξουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την κατάσταση που υπήρχε να συνεχίσει. Ναι προσπαθούμε να μπούμε σε μια διαδικασία σωστής σειράς, και τις τελευταίες εβδομάδες η διαιτησία για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν είναι το πρώτο θέμα και τώρα έρχεται η αμφισβήτηση της Επιτροπής και αυτό εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ. Προφανώς υπάρχει και αντίλογος. Ολα είναι στο παιχνίδι, εμείς όμως έχουμε την άποψη μας και έτσι προχωράμε. Εμείς θα σπάσουμε το σπιράλ της διαπλοκής που ξεκινάει από τα ερασιτεχνικά γήπεδα, τις ΕΠΣ, τους διαιτητές, την εξέλιξη των διαιτητών και καταλήγει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στις ΠΑΕ και την ΕΠΟ. Εκεί πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες αυτό πρέπει να σπάσουμε, να δούμε και να αλλάξουμε την δομή της διαιτησίας και τον τρόπο που διοικείται και ασκείται η διαιτησία και αν το καταφέρουμε αυτό και αν υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από τους “παίκτες” τους μεγάλους για  να φτιάξουμε το προϊόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι σε πλήρη απαξία αυτή την στιγμή, τότε θα είμαι ευτυχισμένος. Εγώ δεν αμφισβητώ την εντιμότητα όποιου ανθρώπου θέλει να καθαρίσει τα πράγματα και να πάρει τις πρωτοβουλίες αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να τα αφήσει αυτά τα πράγματα στην τύχη. Υπάρχουν νομοθετικά κενά που κάποιοι θέλουν να τα εκμεταλλευτούν και εκεί πρέπει να παρέμβουμε. Περιμένουμε να δούμε και την βούληση των παραγόντων που μετέχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που θα κληθούν να στηρίξουν μια πολιτική και εμείς από την πλευρά μας δεν θέλουμε ούτε την σύγκρουση. Εμείς θα έχουμε σύντομα ολοκληρωμένες προτάσεις και δεν θέλουμε να παραβιάσουμε διεθνείς κανόνες αλλά η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να διαφυλάξει την δημόσια τάξη και τους κανόνες το κάθε άθλημα “

-Πάντως εδώ και δεκαετίες ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, “έβλεπαν” και δεν έβλεπαν τι γίνεται στο ποδόσφαιρο της χώρας…

“Μην λέτε μόνο για την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Εδώ και δεκαετίες και η  Κομισιόν έβλεπε και δεν έβλεπε τι γινόταν στην χώρα μας και τώρα καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι μαζί”.

-Είστε πρόθυμος να μετ άσχετε σε συνάντηση των 4 ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ;

“Δεν ξέρω αν αυτοί είναι πρόθυμοι να συναντηθούν μεταξύ τους. Απ’ ότι φαίνεται είτε δίκαια είτε άδικα δεν θέλουν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Να είστε βέβαιοι πως η Πολιτεία έχει κάνει και θα κάνει ότι μπορεί για να έρθουμε σε μια πλήρη συνεννόηση”. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38