search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:54
MENU CLOSE

Το 88% των Βραζιλιάνων αποδίδει την κακή οικονομική κατάσταση στον Θεό

26.12.2016 07:06
Βραζιλία: Στρατός στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο - Media

Την ώρα που η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική ύφεση εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν οι εννιά Βραζιλιάνοι στους δέκα (88%) αποδίδουν την οικονομική τους κατάσταση «στον Θεό», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Νταταφόλια που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή.

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι το πιστεύουν αυτό ξεπέρασε το 90% μεταξύ όσων δήλωσαν θρησκευόμενοι, όμως έφτασε το 70% και μεταξύ όσων είπαν πως δεν θρησκεύονται. Ακόμη και το 23% εξ όσων δήλωσαν «άθεοι» απάντησε «ναι» στην ερώτηση: «όλη την οικονομική επιτυχία της ζωής μου την οφείλω, πρώτα απ’ όλα, στον Θεό».

Κατά την έρευνα αυτή, οι ευαγγελικοί (στη Βραζιλία ο όρος αναφέρεται στους προτεστάντες και τους νεοπεντηκοστιανούς) θεωρούν σχεδόν όλοι (το 97%) ότι υπάρχει Θεία παρέμβαση στα οικονομικά τους, ενώ στις τάξεις των καθολικών, το ποσοστό που καταγράφηκε είναι επίσης συντριπτικό (91%). Μεταξύ όσων δήλωσαν πως δεν θρησκεύονται το ποσοστό ήταν και σε αυτή την περίπτωση υψηλό (70%), μεταξύ των οπαδών του πνευματισμού επίσης (66%), όπως και στις τάξεις των πιστών της Ουμπάντας, μιας αφροβραζιλιάνικης θρησκείας (63%).

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.828 ανθρώπων ηλικίας 16 ετών και πάνω, σε 174 πόλεις της λατινοαμερικάνικης χώρας των 204 εκατομμυρίων πολιτών. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Μεταξύ των προσώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, αυτοί με το χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο έτειναν περισσότερο να αποδώσουν την οικονομική τους επιτυχία στον Θεό. Αλλά το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση εξαρτάται από τους ουρανούς είναι επίσης υψηλό και μεταξύ των πτυχιούχων πανεπιστημίου (77%).

Η ίδια έρευνα έδειξε παράλληλα πως ο πληθυσμός της Βραζιλίας που δηλώνει πως ανήκει στον καθολικισμό μειώνεται. Από το 2014, η θρησκεία αυτή έχασε 9 εκατομμύρια πιστούς (6%). Σήμερα, μόλις το 50% των Βραζιλιάνων δηλώνει πως πιστεύει στον καθολικισμό. Ευαγγελικοί δήλωσαν ότι είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήτοι το 22%.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, οι Βραζιλιάνοι δήλωναν καθολικοί (που εκκλησιάζονταν ή όχι) κατά το 60% και κατά το 74% στις ηλικίες άνω των 25 ετών.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ποσοστό όσων δηλώνουν «άθρησκοι» στη Βραζιλία υπερδιπλασιάστηκε, από το 6% στο 14%.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:54