search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55
MENU CLOSE

Υπουργείο Οικονομίας: Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι του ΕΣΠΑ για το 2016 – Η ΝΔ προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις

29.12.2016 15:08
Ανοίγουν μέχρι τα τέλη Απριλίου νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20 - Media
 
«Οι στόχοι του έτους 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν όχι μόνο επιτευχθεί αλλά έχουν υπερκαλυφθεί. Επομένως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι στα θέματα ΕΣΠΑ δεν υπάρχει προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για τη ΝΔ».
 
Αυτό σημείωναν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια της ΝΔ να προκαλέσει εντυπώσεις για τα θέματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ εκπλήσσει οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή».
 
Υπενθυμίζεται δε από τα ίδια στελέχη, ότι μετά από έναν αγώνα δρόμου το 2015 για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων, η Ελλάδα κατατάχτηκε πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στο ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα της περιόδου 2007-2013. Έτσι λοιπόν, συνεχίζοντας τις υψηλές επιδόσεις, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τη φετινή χρονιά όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση αναμένεται να προσεγγίσει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι η υπερκάλυψη του στόχου, δηλαδή η αυξημένη απορρόφηση πόρων, είναι πιθανόν να πλησιάσει ή να υπερβεί μέχρι και κατά 50% τον συμφωνημένο με την Κομισιόν στόχο.
 
Επίσης, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, σημαίνει ότι σε μια περίοδο πιεστικών δημοσιονομικών συνθηκών, προστίθεται ήδη στα δημόσια έσοδα κοινοτική συνδρομή η οποία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
 
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο ίδιο χρονικό σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2009, με πολύ ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, η απορρόφηση έφτανε μόλις στο 1,5%.
 
Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του νέου ΕΣΠΑ (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και έχουν ανασχεδιαστεί οι δράσεις επιχειρηματικότητας με βάση κρίσιμες κεντρικές κατευθύνσεις: ενίσχυση των συνεργασιών, της έρευνας και καινοτομίας, της εξωστρέφειας, στήριξη των νέων επιστημόνων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55