search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Απορρίπτει την πρόταση Θάνου ο Κοντονής – ΝΔ: Προστατεύστε το κύρος της Δικαιοσύνης

24.01.2017 13:33
Κοντονής: Επιχειρηματίες υπαγορεύουν πολιτικό λόγο στα κόμματα  - Media

 

Το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας ότι η συνταγματική διάταξη είναι ρητή και δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών με νόμο, γιατί έχουμε μια ρητή συνταγματική διάταξη η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να εκφράσει απόψεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε σχέση με το αν επιτρέπεται κάποια αλλαγή, είπε ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνει και σήμερα «για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ο Στ. Κοντονής επέκρινε τις δικαστικές ενώσεις για «τη σφοδρότητα και την ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλει ο ένας εναντίον του άλλου, οι δικαστές μεταξύ τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός ούτε τίποτα».

«Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας», κατέληξε. 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών και αν είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση εξετάζει ενόψει των προτάσεών της για  συνταγματική αναθεώρηση:

« Αν υπάρξει πρόταση των δικαστικών ενώσεων για αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να  εξετάσει την πρόταση,την αλλαγή αυτή,  όπως εξετάζει όλες τις προτάσεις. Περιμένουμε τις προτάσεις αυτές από τις δικαστικές ενώσεις ώστε να κάνουμε έναν  ανοιχτό διάλογο. Όπως γνωρίζετε η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση έχει εκκινήσει τη λειτουργία της και στο πλαίσιο αυτό θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα πάντα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΝΔ: Δεν επιτρέπονται παιχνίδια με το Σύνταγμα
Εντωμεταξύ, η ΝΔ, διά του αρμόδιου τομεάρχη Δικαιοσύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, αναφέρει ότι η πρωτοβουλία της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών εκθέτει τους εμπνευστές της.
 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο και ορίζει ρητά ότι «οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
 
«Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα στον βωμό εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν και να προστατεύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μόλις γίνει κυβέρνηση», προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
 
Επίσης, σε ενημερωτικό σημείωμά της, η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως από τη στιγμή που το ζήτημα ρυθμίζεται με σαφή διάταξη του Συντάγματος, οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να δρομολογηθεί αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.
 
«Ως εκ τούτου, κάθε άλλη συζήτηση αυτήν την ώρα είναι άκαιρη, ατελέσφορη και τελικά επιβλαβής για τη σχέση εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο να απολαμβάνει ο θεσμός της Δικαιοσύνης από τους πολίτες», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς, επισημαίνοντας πως οι λειτουργοί της Θέμιδος οφείλουν να επιτελούν το έργο τους απερίσπαστοι και «να αποφεύγουν ενέργειες που επιτείνουν την αναταραχή, που επικρατεί, εδώ και αρκετό καιρό, σε αυτόν τον χώρο».
 
Η ΝΔ καλεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, να λειτουργήσει με ανάλογο πνεύμα θεσμικής υπευθυνότητας, «να αναθεωρήσει την επίμονη στάση της και να ανακαλέσει την πρωτοβουλία της».
 
Ακόμη, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο κοντονή, να επανεπιβεβαιώσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του επί του θέματος, και τον πρωθυπουργό, «ως τακτικό συνομιλητή της κυρίας προέδρου επί μισθολογικών και άλλων διεκδικήσεων του δικαστικού κλάδου, να πάρει, επίσης, σαφή θέση και να εγκαταλείψει κινήσεις που δημιουργούν αναταραχή στους κόλπους της Δικαιοσύνης και φανερώνουν ένα πρόσωπο άκρως αυταρχικό, αλλά και απαξιωτικό απέναντι στους βασικούς θεσμούς του κράτους δικαίου».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:16