05/06/2020 04:57:04

Τουρκικός εκβιασμός στην Κύπρο: Αφαίρεση των 4 ελευθεριών της ΕΕ από τους Ε/Κ αν δεν ισχύσουν και για τους Τ/Κ

Ο Ακιντζί «τραβάει» κι άλλο το σχοινί – Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη  - Media

 

 

O Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές,  μέσα από ομιλία του ζήτησε να ισχύσουν και για τους Τούρκους πολίτες οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους πολίτες της στην Κύπρο όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες αποκάλυψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές, λέγοντας μάλιστα πως η Τουρκία θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το ζήτημα ακόμα και μετά από την επίτευξη μιας συμφωνίας για το θέμα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε πως αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό τότε πρέπει να αποστερηθούν οι τέσσερις ελευθερίες και για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο. Μάλιστα είπε πως στο θέμα των εγγυήσεων η Άγκυρα θα κινηθεί «όταν περάσουν αυτά που πρέπει».

Σε ομιλία του στο Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESAM) με θέμα “Κύπρος, η Εθνική μας Υπόθεση” ο Τουρκές είπε ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως Τουρκία θα κινηθούν “όταν περάσουν αυτά που πρέπει”. “Περιμένουμε για να κινηθούμε αλλά δεν έφτασε εκείνη η στιγμή. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε άρθρα. Υπάρχουν θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, το εδαφικό κλπ. Συζητούν πάνω σε αυτά. Η Τουρκία ζήτησε κάτι και μετά από μια συμφωνία σε αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσει το ενδιαφέρον της. Τί είναι αυτό; Είπαμε ότι πρέπει να δοθούν οι τέσσερις ελευθερίες και στην τουρκική πλευρά. Η ελεύθερη διακίνηση των εργατών, ελευθερία εισόδου, εξόδου, κεφαλαίου κλπ. ‘Αυτό διασφαλίστε το’, είπαμε. Δεν πλησιάζουν σε αυτό. Τότε είπαμε ότι έχουμε δεύτερη πρόταση. Αν τα βλέπετε αυτά σαν προνόμια για μας τότε να διασφαλίσουμε ότι και οι Έλληνες θα στερηθούν από αυτά που θα στερηθούμε εμείς. Δηλαδή να γίνει μια συμφωνία στην οποία ή να διασφαλίσουμε ισότητα στα δικαιώματα και τα προνόμια ή να διασφαλίσουμε ισότητα στις στερήσεις. Εκεί δεν υπάρχει συμφωνία και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα”, ανέφερε.

Ο Τουρκές έθεσε θέμα και πληθυσμού λέγοντας ότι στις τελευταίες διαπραγματεύσεις αξιολογήθηκε ο πληθυσμός της Ε/κ πλευράς στις 820 χιλιάδες και της Τ/κ στις 220 χιλιάδες.  «Αυτός είναι ένας λάθος λογαριασμός. Στην Κύπρο στο βόρειο μέρος ζουν πάνω από 300 χιλιάδες Τούρκοι και επιπλέον λόγω της τρομοκρατίας, της βίας και της απομόνωσης των Τ/Κ μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Τ/Κ στην Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Τουρκία. Λέγεται ότι οι Τ/Κ που ζουν στην Βρετανία είναι μεταξύ 200-300 χιλιάδων. Είχαμε επαφές με τις οργανώσεις εκεί και τώρα ξεκινούμε μια εργασία και προσπαθούμε να καθορίσουμε τον πληθυσμό των Τ/Κ που ζει στην Βρετανία. Δεν έχει καμιά σημασία αν αυτοί ζουν ή όχι στην Κύπρο. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί είναι Τ/Κ. 

Είναι απαράδεκτο το ότι στον πραγματικό πληθυσμό της «ΤΔΒΚ» δεν έχουν ενταχθεί και οι Τ/Κ που ζουν στις άλλες χώρες. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί λύση πρέπει να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα των μεταναστών από την Κύπρο», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ο Τουρκές υποστήριξε πως είναι λάθος η αντίληψη ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο επειδή εκεί υπάρχει τουρκική κοινότητα.

«Κατ’αρχήν ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας».

 «Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο και αν δεν το δούμε σωστά και κάνουμε σωστή ανάλυση δεν είναι δυνατόν να βρούμε και τη σωστή λύση. Οι πλευρές στην Κύπρο δεν είναι μόνο οι Τ/Κ και η Ε/κ διοίκηση στην Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχει ενδιαφέρον και συμφέροντα από πολύ περισσότερους ανθρώπους. Πότε στον εγχώριο Tύπο υπάρχουν ειδήσεις για τις αιτίες που εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις και γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί το πρόβλημα σε ανθρώπους. Ωστόσο εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αγώνας δυνάμεων, γίνεται λόγος για την διαμόρφωση της πολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου του 21ου αιώνα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν την αντιπαλότητα και τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας πως στην Κύπρο έχουν συμφέροντα περισσότερες από μια χώρες.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος είναι οι δύο πλευρές να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού διατηρώντας τα συμφέροντά τους στο μίνιμουμ επίπεδο.

«Αν δεν βρείτε ένα συμβιβαστικό σημείο των δύο πλευρών δεν μπορείτε να κάνετε συμφωνία. Αυτό δεν λέγεται συμφωνία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τ/κ κοινότητας και της Ε/κ διοίκησης. Η Ε/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις κατ’αρχήν θεωρεί την Τ/κ κοινότητα ως μειονότητα. Αυτό είναι το πρώτο τους λάθος. Εμείς λέμε να υπάρξει συμβιβασμός για ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος. Τότε θα παραβλέψεις τον πληθυσμό. Δηλαδή στην βάση των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει αυτό. Γίνονται διαπραγματεύσεις για συμβιβασμό σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος. Τότε συζητούνται μια σειρά λεπτομέρειες για τον πληθυσμό των δύο κοινοτήτων αλλά τις διαπραγματεύσεις πρέπει να τις διεξάγεις ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές. Η απέναντι πλευρά έχει μια τάση να μην λαμβάνει υπόψη αυτό το πρώτο άρθρο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τη μη συμφωνία είναι αυτό» είπε. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχει η Άγκυρα, εντούτοις συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Παρόλα αυτά συνεχίζουμε την καλή μας πρόθεση. Εμείς θέλουμε, επιθυμούμε και στηρίζουμε να διασφαλιστεί ένα καλό αποτέλεσμα , μια καλή συμφωνία από άποψης ενός δικοινοτικού, διζωνικού ομόσπονδου κράτους της Κύπρου και αυτό το ομόσπονδο κράτος να είναι μέλος της ΕΕ. Με αυτή την αφορμή η τουρκική θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και επίσης θα αρθεί το εμπόδιο του Κυπριακού στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Με αυτή την έννοια στηρίζουμε και τους διαπραγματευτές» κατέληξε.

 

 

Πηγή: Sigmalive.com

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.