search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:21
MENU CLOSE

Η κυρία με το σκυλάκι

25.08.2011 01:31
Η κυρία με το σκυλάκι   - Media

Αξεπέραστος διηγηματογράφος, ο Τσέχωφ έρχε­ται ως συνεχιστής της κορυφαίας λογοτεχνικής παράδοσης της ρώσικης λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, πριν αυτή συνθλιβεί στις συμπληγάδες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Αν και δεν έζησε πολλά χρόνια και παρά τις περιπέτειες της προσωπικής του ζωής, ο Τσέχωφ κατάφερε να μας χαρίσει ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο, που εκτός από τα θεατρικά του αριστουργήματα αποτελείται και από μοναδικής δεξιοτεχνίας διηγήματα.

Άντον Τσέχωφ
Μετάφραση
: Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις: Μελάνι
Σελ.: 56

Αξεπέραστος διηγηματογράφος, ο Τσέχωφ έρχε­ται ως συνεχιστής της κορυφαίας λογοτεχνικής παράδοσης της ρώσικης λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, πριν αυτή συνθλιβεί στις συμπληγάδες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Αν και δεν έζησε πολλά χρόνια και παρά τις περιπέτειες της προσωπικής του ζωής, ο Τσέχωφ κατάφερε να μας χαρίσει ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο, που εκτός από τα θεατρικά του αριστουργήματα αποτελείται και από μοναδικής δεξιοτεχνίας διηγήματα. Ένα από τα γνωστότερα σύντομα αυτά αριστουργήματα είναι και «Η κυρία με το σκυλάκι», που κυκλοφόρησε αυ­τόνομα σε έναν μικρό και κομψό τόμο από τις εκδόσεις Μελάνι. Σε αυτή την ιστορία, που εξελίσσεται με φόντο τη ρομαντική ατμόσφαιρα της Γιάλτας, μια αριστοκράτισσα από την επαρχία, γυναίκα παντρε­μένη, συναντά έναν φιλόλογο από τη Μόσχα, επίσης νυμφευμένο. Παρασυρμένοι και οι δυο από την ατμόσφαιρα του παραθαλάσσιου θέρετρου, καλλι­εργούν ένα ερωτικό πάθος, που θα παρέσυρε κάθε ανυπεράσπιστη ψυχή. Παρά το ότι και οι δυο ζουν την ένταση μιας πρόσκαιρης περιπέτειας, εκείνος, ο Ντιμίτρι Γκούρωφ, μοιάζει να έχει εμπλακεί πολύ πιο βαθιά σ’ αυτή την περιπέτεια, απ’ ό,τι αρχικά υπο­λόγιζε. Μέσα από αυτή την απλή ερωτική ιστορία, ο Τσέχωφ περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τα ερωτικά σκιρτήματα και την ένταση των συναισθη­μάτων, χρωματίζοντας έτσι το πάθος του έρωτα που πάντα λειτουργεί εκτός κοινωνικών στερεοτύπων. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και αρτιότε­ρα διηγήματά του.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:21