search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:07
MENU CLOSE

Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1877
22-10-2015
23.10.2015 03:00
Τόσο κοντά, τόσο μακριά - Media

Θα δει και τη Φώφη ο Ολάντ

 

Την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μη μετατραπεί σε νεροκουβαλητή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπογραμμίσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενηματά στον πρόεδρο Ολάντ κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχουν. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συναντήσεών του περιλαμβάνεται και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του Παρισιού για την ομαλή εξέλιξη της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου το οποίο έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το γεγονός των συναντήσεων επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που εξακολουθεί να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ με το αντίστοιχο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Παρ’ όλα αυτά από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν πως κατά τις επαφές της με τον Γάλλο πρόεδρο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ότι δεν θα υποστηρίξει άνευ όρων την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, έχει επιλέξει να βαδίσει μόνος με τη στήριξη των ΑΝΕΛΛ.
 
Στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ, με το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εκφράζεται στη Βουλή, έχει εισπράξει τη μουρμούρα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για το γεγονός ότι δεν στήριξε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ενώ και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη τίθενται θέματα για το «άνευ όρων» άνοιγμα του ΕΣΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Μάλιστα, η πίεση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού ανάγκασε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάνι Πιτέλα να ανακοινώσει ότι, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να προσκληθεί ως παρατηρητής στις Συνόδους του ΕΣΚ που προηγούνται των Συνόδων Κορυφής, θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη των δύο ελληνικών κομμάτων μόνιμων μελών του. 
 
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, που απορρίπτει δυναμικά την προοπτική στήριξης των κυβερνητικών κινήσεων και αποφάσεων, συνεχίζει τη σκληρή κριτική σε καθημερινή βάση σε όλα τα πεδία με αιχμή του δόρατος τις αποφάσεις για την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα, την υγεία και τη φορολογική επιδρομή που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο. 
 
Παρά, όμως, τη σκληρή κριτική που ασκεί καθημερινά η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή, το ζήτημα των σχέσεων του μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική μιας συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο στο μέλλον και με βάση την παρούσα Βουλή δημιουργεί τριβές στο κόμμα. 
 
Η κάθετη άρνηση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου την περασμένη Κυριακή προκάλεσε εντάσεις. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρ’ ότι δεν ενθουσιάζεται από την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας, παρατήρησε ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να αποτελούν μονοπρόσωπες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν αναλυτικά στα όργανα, αφού ο Ξεκαλάκης υπονόησε στην ομιλία του ότι η συνεργασία αυτή «προωθείται» από κάποιους που πάσχουν από κυβερνητισμό και ονειρεύονται υπουργικά κοστούμια. 
 
Πάντως και η εικόνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκαλεί τριβές, αφού νεότερα στελέχη εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κύμα απόσυρσης πολιτικά φθαρμένων πρώην κυβερνητικών στελεχών και αντικατάστασής τους από νεότερα. 
 
Στη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, και μάλιστα με μεγαλύτερη φραστική οξύτητα από ό,τι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οδεύει το Ποτάμι προς το συνέδριό του. 
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης προς το παρόν αποκρούει τη μουρμούρα κάποιων στελεχών του για τη μετατροπή του Ποταμιού σε κόμμα με οργάνωση αντίστοιχη των παραδοσιακών, τόσο στην περιφέρεια όσο και στα κομματικά όργανα, όπως και τις πιέσεις για περισσότερη διαβούλευση σε σχέση με την πορεία του κόμματος. 
 
Στο θέμα της συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχει κανένα νεότερο, εκτός από τον Σπύρο Λυκούδη, που από πολιτική παράδοση βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά διαφωνεί με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, που, όπως εκτιμά, μέσα από τη συζήτηση για συνεργασία προωθεί τη δική του διεύρυνση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:07