search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:13
MENU CLOSE

Τα τρία τρομακτικά σενάρια για την διάσπαση του ευρώ – Πρώτο, η κατάρρευση της Ελλάδας

08.03.2017 19:00
Τα τρία τρομακτικά σενάρια για την διάσπαση του ευρώ - Πρώτο, η κατάρρευση της Ελλάδας - Media
 
Τρία σενάρια για πιθανή κατάρρευση του ευρώ και διάσπαση της Ευρωζώνης εξετάζει το πρακτορείο Bloomberg, απευθυνόμενο σε ειδικούς οι οποίοι και τα αξιολόγησαν ως προς την πιθανότητα να συμβούν.
 
Το πρώτο σενάριο και αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει 50-50 πιθανότητα να συμβεί αφορά στην κατάρρευση της Ελλάδας. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι με τους δανειστές να ζητούν νέες περικοπές συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015.
 
Η κίνηση του Τσίπρα τον βοηθά να συσπειρώσει τους αποξενωμένους ψηφοφόρους του και κερδίζει τις εκλογές με ρητή υπόσχεση να εγκαταλείψει τη λιτότητα. Ο λαϊκισμός κυριαρχεί στην Ευρωζώνη και πιέζει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης να επιβάλουν σκληρότερη γραμμή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Τσίπρας να βρίσκει ελάχιστη συμπάθεια στο εξωτερικό.
 
Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν υποχωρεί. Η Αθήνα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της στην ΕΚΤ, η οποία «τραβά την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις γίνονται υποσχετικοί τίτλοι, καθώς εταιρείες και κυβέρνηση αναγκάζονται να ανταλλάξουν υπηρεσίες και αγαθά, ενώ τυπώνεται ένα νέο νόμισμα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
 
Κατά την άποψη των ειδικών, αυτό το σενάριο θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ, εκτιμώντας ότι την Ελλάδα ενδέχεται να ακολουθήσουν χώρες όπως οι Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία.
 
Το δεύτερο σενάριο, με 30% πιθανότητα να συμβεί αφορά στην Ιταλία και προβλέπει ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας δέχεται το μοιραίο πλήγμα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απαγορεύουν στην κυβέρνηση να παράσχει το «σωσίβιο» των 20 δισ. ευρώ.
 
Τα ιταλικά και γερμανικά spread ομολόγων φτάνουν σε ιστορικό υψηλό και η κυβέρνηση επιβάλλει capital controls, πριν παραιτηθεί. Μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, ανεργίας και κρίσης, η Ιταλία γίνεται ευρωσκεπτικιστική. 
 
Το Κίνημα 5 Αστέρων κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει συνασπισμό με τη Λέγκα του Βορρά, με κοινή θέση την επαναφορά της λιρέτας. Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα για το ευρώ, τερματίζοντας το 18χρονο πείραμα της Ιταλίας με το κοινό νόμισμα.
 
Το τρίτο σενάριο, με μόλις 15% πιθανότητα, αφορά σε νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, και προβλέπει ότι λόγω των σκανδάλων που πλήττουν τους αντιπάλους της, η ακροδεξιά υποψήφια  κερδίζει τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
 
Προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ και το κερδίζει. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκαλεί τεράστια φυγή κεφαλαίου όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, όπου έχει συζητηθεί διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ. 
 
Εισάγονται capital controls. Απτόητη, η Λεπέν επαναφέρει το φράγκο. Η αξία του νέου νομίσματος βυθίζεται και ακολουθεί χάος στις αγορές. Αδυνατώντας να ισχυριστούν πλέον ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ακολουθούν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και απομένει στο κοινό νόμισμα μόνο ένας πυρήνας χωρών της βόρειας Ευρώπης.
 
Πάντως, για την ισορροπία, το Bloomberg εξέτασε και τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ, αν και κανένα δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό.
 
Το πρώτο και ισχυρότερο σενάριο θέλει την Ευρωζώνη να τα… κουτσοβολεύει (ποσοστό 75%) και προβλέπει ότι η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες ζουν «διασωληνομένες» και η Μέρκελ κερδίζει.
 
Απαλλαγμένοι από την πίεση της εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες συζητούν τον ορισμό υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά μετά από λίγα χρόνια.
 
Η απροθυμία της Ελλάδας να εφαρμόσει λιτότητα για να «ξεπαγώσουν» οι δόσεις δημιουργεί μικρές κρίσεις κάθε χρόνο, αλλά υπάρχει συμφωνία της τελευταίας στιγμής κάθε φορά και η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά. 
 
Το 2020, 10 χρόνια μετά από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, η ευρωζώνη είναι ακόμη άθικτη. Μάλιστα, περισσότερες χώρες θέλουν να μπουν σε αυτή. Δεν υπάρχει ακόμη δημοσιονομική ένωση, αλλά αυτό μπορεί να περιμένει.
 
Το δεύτερο σενάριο, με ποσοστό 25% προβλέπει νίκη Σουλτς στη Γερμανία, ο οποίος εμφανίζεται πιο δεκτικός σε χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και οι Ευρωπαίοι δανειστές χαλαρώνουν τους στόχους λιτότητας της Ελλάδας.
 
Η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα το 2018 και επιστρέφει στις αγορές. Ο Σουλτς στηρίζει τα ευρωομόλογα και, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανακουφισμένοι γιατί πέρασε το 2017 με την ΕΕ άθικτη, του δίνουν το πράσινο φως.
 
Ο Σουλτς σταδιακά απομακρύνεται από την οικονομική πολιτική της Μέρκελ. Αρχίζει να μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια περιορίζεται και η ένταση με τη διοίκηση Τραμπ. Ο Τσίπρας καλωσορίζει τον Σουλτς στην Αθήνα. Πλήθη ζητωκραυγάζουν ενώ οι εφημερίδες τον ανακηρύσσουν σωτήρα της Ελλάδας και του ευρώ.
 
Το τρίτο σενάριο (ποσοστό 10%) προϋποθέτει παγκόσμια κρίση η οποία ενώνει την Ευρώπη και προβλέπει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά έναν τιμωρητικό εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να «δοκιμάζει» τα σύνορα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.
 
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Άνγκελα Μέρκελ συμφωνεί σε δημοσιονομική ένωση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, με αντάλλαγμα προϋπολογισμό τον οποίο υπαγορεύει η γερμανική πειθαρχία. 
 
Η Μεγάλη Ευκαιρία, που υπογράφεται κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου- βάζει τέλος σε χρόνια ασάφειας για τους οικονομικούς δεσμούς που κρατούν ενωμένη τη νομισματική ένωση. Το ευρώ εκτινάσσεται. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:13