search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:41
MENU CLOSE

Καμπανάκι κινδύνου για το χρέος από τη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1960
16-3-2017
16.03.2017 04:00
vouli-1.jpg

 

Επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνι­κού χρέους» η οποία θα συνοδεύεται από ουσιαστικά βήματα σε μια σειρά διαρ­θρωτικών μεταρρυθμίσεων, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έκρουσε, για ακόμη μια φορά, «καμπανά­κι κινδύνου» για την πορεία του χρέους, δίνοντας την Τετάρτη στη δημοσιότητα την 5η Εν­διάμεση Έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Η παγίδα του χρέους».

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυ­ριαρχεί. «Η παρούσα κατάσταση (της συ­νεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια) οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανει­στές» τονίζουν οι συντάκτες της Έκθε­σης, σημειώνοντας πως «μία σοβαρή ε­λάφρυνση του χρέους είναι προς όφελος τόσο των δανειστών όσο και της λήπτριας χώρας».

Δυσβάστακτο

Επιπλέον, σημειώνουν πως η Ελλάδα δι­ατρέχει τον κίνδυνο να μπει σε μία διαρκή κατάσταση «μη ανοχής» από τους επεν­δυτές αναφορικά με το χρέος της, ενώ θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικά γε­γονότα (shock) που μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν την εύθραυστη οικονομία της. Καταστάσεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μπορούν να έχουν συνέπειες σε ευρύτερο πλαίσιο (π.χ. να συμπαρασύρουν κι άλλες χώρες της ευρω­ζώνης που αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικά προβλήματα).

Σύμφωνα με την Έκθεση, «αποδει­κνύεται εμπειρικά ότι πραγματικά το δυ­σβάστακτο χρέος αποτελεί ένα τεράστιο “βαρίδι” για την ελληνική οικονομία, κα­θιστώντας μια σοβαρή ελάφρυνση απα­ραίτητη. Από την άλλη μεριά, αναδεικνύε­ται η σημαντικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε διάφορους τομείς (πχ. παραγωγικότητα, λειτουργία του κράτους, θε­σμοί), ώστε να μπουν οι βάσεις για την οι­κονομική ανάπτυξη».

Όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολο­γισμού του Κράτους στη Βουλή, ενδεχόμε­νη αναδιάρθωση του χρέους χωρίς να μετουσιωθούν σε πράξη παράλληλες μεταρρυθμίσεις δεν θα βοηθήσει. «Από την άλλη πλευρά, μία αναδιάρθρωση χρέους per se, χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, η Ελ­λάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στη διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας» τονίζουν οι συντάκτες της Έκθεσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:41