search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:29
MENU CLOSE

Βικτώρ ή το παιδί – Σταμάτης στην εξουσία…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1961
23-03-2017
25.03.2017 08:07
Βικτώρ ή το παιδί - Σταμάτης στην εξουσία… - Media
 
Δεν του φτάνει να γράφει μόνο υπέροχα τραγούδια, να ντύνει με τις μουσικές του εμβληματικές παραστάσεις κορυφαίων σκηνοθετών, να φτιάχνει θεάματα, να σκηνοθετεί ο ίδιος, να παίζει, να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο. Δεν του φτάνει αυτό, όπως εκφράζεται μέσα από διαφορετικές συνθήκες, κριτικάρει, ψέγει, αποδοκιμάζει. Θέλει να βγάλει τη γλώσσα στην εξουσία και μέσα από μια ηλικία, που η αθωότητα γεννάει οργή. Ο Σταμάτης Κραουνάκης γίνεται παιδί και… ξεσαλώνει.
 
Ο Βικτώρ είναι ένα «παρά φύσιν έξυπνο», υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Την ημέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι σήμερα παιδί-υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη «καριέρα μοναχογιού» της αστικής τάξης, αποφασίζει να «τινάξει το σπίτι του στον αέρα».
 
Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, ο Βικτώρ θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη «μολυνθεί» από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος ν’ αλλάξει οτιδήποτε γύρω του. Πόσο αλήθεια λυτρωτικός μπορεί να είναι ο θάνατος για ένα εννιάχρονο παιδί που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να ζήσει άλλο;
 
Το έργο ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (Ροζέ Βιτράκ, 1928), που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και πρώτη φορά παγκοσμίως με τη μορφή μουσικού έργου.
 
«Οκτώ χρόνια δουλεύω γι’ αυτό το έργο», μου εξομολογείται ο Σταμάτης, αργότερα στο καμαρίνι. «Ήλθε η ώρα να το παρουσιάσω, τώρα ολοκληρώθηκε και το μουσικό μέρος κι ένιωσα ότι είναι έτοιμο».
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.
 
Λιμπρέτο, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος. Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα.
 
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βικτώρ: Σταμάτης Κραουνάκης. Λιλή: Χάρης Φλέουρας. 
 
Εσθήρ: Φωτεινή Μπαξεβάνη. Αιμιλία/Ιντά: Φένια Παπαδόδημα. Κάρολος: Χρήστος Γεροντίδης. Θηρεσία: Μαρία Τζάνη. Αντουάν: Γεράσιμος Γεννατάς. Στρατηγός: Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Συμμετέχουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Κουτρούλης.
Μουσική διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Κιθάρες, κρουστά: Βάιος Πράπας.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο- Κυριακή στις 21.15.
 
Μη χάσετε αυτή την παράσταση!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:28