search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:35
MENU CLOSE

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση: Πρόεδρος από το λαό, βουλευτές μόνο 8 χρόνια, απλή αναλογική (Pdf)

27.03.2017 15:13
Βουλή: «Πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων – Ψηφίζεται τη Δευτέρα - Media

 

Σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα φέρνει η νέα πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό σε περίπτωση που οι πρώτες δύο ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες.

Επίσης, η πρόταση προβλέπει την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας (την υποχρέωση, δηλαδή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης) και την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, για την οποία, όμως, θα μπορεί να ορίζει ότι έως 5 βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.

Επιπλέον, προβλέπει μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη,

Την πρόταση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι καθηγητές Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, προτείνεται εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο (άρθρο 32).

 

Επίσης, προβλέπεται ότι Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- θα ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής (άρθρο 37).

Μέσω της πρότασης, ζητείται να οριστεί ο μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη (άρθρο 56), καθώς και, γενικότερα, εκσυγχρονισμός των ασυμβιβάστων και κωλυμάτων.

Σχετικά με την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, για την οποία νόμος μπορεί να ορίζει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, με βάση γεωγραφικά κριτήρια (άρθρο 51).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15