02/03/2021 13:02:00
3.4.2017 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1962 στις 30-03-2017

H Ιστορία μέσα από πρωτοσέλιδα

H Ιστορία μέσα από πρωτοσέλιδα - Media
 
Πρόκειται για μια σειρά γεγονότων, περιστατικών και προσώπων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της νεοελληνικής Ιστορίας, ολόκληρο τον 19ο αιώνα ώς και τις μέρες μας. Φυσικά, το ενδιαφέρον έγκειται στα γεγονότα και την κάλυψή τους πριν από την έκρηξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου πλέον ο κάθε κάτοικος του πλανήτη είναι κατά κάποιον τρόπο αποδέκτης και πομπός ειδήσεων. 
 
Πριν από όλα, αυτά τα τριάντα συνολικά κείμενα-θέματα δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα και μέσα από τα δυσάρεστα, τις περισσότερες φορές, γεγονότα που περιγράφουν, έχουμε ως σύγχρονοι αναγνώστες μια παράλληλη επαφή με το παρελθόν, καθώς μας καθιστούν κοινωνούς σε μια αφήγηση που καλύπτει περίπου δύο αιώνες. Υπάρχει, μάλιστα, και μια σειρά ενοτήτων στις οποίες περιγράφονται δολοφονίες που συγκλόνισαν στην εποχή τους, αλλά ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
 
Τα κείμενα αυτά αποτελούν τρόπον τινά μικρές σύντομες διηγήσεις, που κάθε μια τους κρύβει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον σε σχέση με την απόδοση της ατμόσφαιρας της εποχής της. Θα μπορούσε κανείς εν πρώτοις να τα εκλάβει ως ιστορικά, μια και τα περισσότερα αναφέρονται στο μακρινό παρελθόν. Προφανώς, δεν πρόκειται περί ιστορικών κειμένων, αλλά περί «πειστηρίων» προς χρήση της Ιστορίας και της έρευνας. Τα περισσότερα, δε, αποτελούν και ντοκουμέντα. Τα κείμενα είναι δημοσιογραφικά, άρα περιγραφικά και αποσπασματικά, κι έτσι συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιόπιστη απόδοση των γεγονότων και αφήνουν στον ιστορικό την ένταξή τους μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της εποχής. 
 
Ναυάγια, ξεσηκωμοί και πραξικοπήματα που διέλαθαν την ευρεία δημοσιότητα και διατήρησή τους στη μνήμη, λαμβάνουν αξία με την επανεμφάνισή τους στη συλλογική ιστορική επανεκτίμηση. Ταυτόχρονα ληστείες, δράματα, μονομαχίες, όπως και μια σειρά πολιτικών και αστυνομικών υποθέσεων, ολοκληρώνουν την τοιχογραφία της νεοελληνικής (στορίας. Τα ξεχασμένα πρωτοσέλιδα ανασύρουν ταυτόχρονα κι έναν παρελθόντα κόσμο στο φως, δίνοντας στον ιστορικό τη δυνατότητα μιας νέας οπτικής στην πολιτική και κοινωνική μας υπόσταση. Αποτελούν αυθεντικές ψηφίδες της εθνικής μας ταυτότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.