search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Σοκ στο Λονδίνο: Πολύ σκληρή στάση της Ε.Ε. για το Brexit

31.03.2017 14:50
ΗΠΑ: Ξεκινούν οι εμπορικές συνομιλίες με την Βρετανία για τη μετά Brexit εποχή - «Σκληρό παζάρι» υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον - Media
 
Ως «κουβάς με παγωμένο νερό» έπεσε στη βρετανική κυβέρνηση το κείμενο, μόλις εννέα σελίδων, της Ε.Ε. το οποίο περιλαμβάνει τις οδηγίες προς τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές σχετικά με το Brexit.
 
Κι αυτό, διότι γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ελπίδες της κυβέρνησης Μέι για παράλληλες συζητήσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε. εξανεμίζονται και το βάρος πέφτει αποκλειστικά στη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ένωση.
 
Σύμφωνα με ανάλυση του κειμένου από τον Guardian, η διαπραγματευτική ομάδα της Ε.Ε. ξεκαθαρίζει χωρίς καμία περιστροφή ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σταδιακή προσέγγιση η οποία θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην τακτική αποχώρηση. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ένωση θα δρα ενιαία… αλλά θα προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων».
 
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι «η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα της κοινής αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή στη βάση τομεακών συμφωνιών. Ένα μη μέλος που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις των μελών δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια προνόμια», όπερ σημαίνει ότι τα αιτήματα της Βρετανίας για συμμετοχή στην κοινή αγορά στους τομείς των τραπεζών ή της αυτοκινητοβιομηχανίας απορρίπτονται πριν καν αρχίσει η συζήτηση.
 
Η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις επί του άρθρου 50 θα διεξαχθούν συνολικά. […] Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα», φράση η οποία μεταφράζεται ως ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του άρθρου 50.
 
Τέλος, η Ε.Ε. προειδοποιεί τη Βρετανία ότι μετά την έξοδό της από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών δεν θα μπορεί να ισχύει για το Γιβραλτάρ, χωρίς τη ρητή συμφωνία της Ισπανίας.
 
Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει καν οι συζητήσεις…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:34