search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα

16.04.2017 10:04
Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα - Media

 

Πριν από λίγα λεπτά έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία και τώρα οι πάντες κρατούν την ανάσα τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ή θα χρήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νέο «σουλτάνο» ή θα ρίξει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία δεν επιτρέπονται επίσημα exit polls και, ως εκ τούτου τα πρώτα αποτελέσματα από τα 167.140 εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Έως τότε εκτιμάται πως θα έχει ήδη καταμετρηθεί το 50% των ψήφων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις  προβλέπουν επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά, που θα σημαίνει αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.
 
Τα δικαιώματα του «Σουλτάνου»
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συνταγματικές αλλαγές θα επιτρέπουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
 
Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να επιδράσει έντονα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά με δεδομένη την απειλή του κ. Ερντογάν να επαναξιολογήσει τη συμφωνία των δύο πλευρών για το προσφυγικό μετά τις κάλπες.
 
Σημειώνεται ότι η βία δεν έλειψε από το δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιείται σε μεγάλη ένταση στη χώρα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε εκλογικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, στην κουρδική ζώνη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, και οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του αιματηρού περιστατικού, ενώ άγνωστο είναι ακόμη αν τα κίνητρα είναι τρομοκρατικά ή πολιτικά σχετιζόμενα με το δημοψήφισμα.

Η Hurriyet πάντως αποδίδει τα κίνητρα σε πολιτική διαφωνία ανάμεσα σε δύο οικογένειες.  

Πρόκειται για το δεύτερο αιματηρό περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες. 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Κούρδοι μαχητές σκότωσαν φρουρό στη νοτιοανατολική Τουρκία. 

Έλεγχοι για βιολογικά και χημικά όπλα στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας διενεργούν ελέγχους για βιολογικά και χημικά όπλα σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας στο οποίο αναμένεται να ψηφίσουν ιστάμενοι αξιωματούχοι της πολιτείας, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:58