search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:32
MENU CLOSE

Με νέο… look η Ώρα Αποφάσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1965
20-04-2017
22.04.2017 03:00
rag.jpg

 

Η πολιτική πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη γίνεται κόμμα

Ένα νέο κόμμα εμφανίζεται τις επόμενες μέρες στην Κεντροαριστερά. Στις 29 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, θα μπουν τα θεμέλια ώστε η πολιτική πρωτοβουλία Ώρα Αποφάσεων, που σχηματίστηκε πριν από τρεις μήνες, να μετεξελιχθεί σε κόμμα. 
 
Η πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είχε καμία επιτυχία, αφού ουδείς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους να διαλυθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις που υπήρχαν στον χώρο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, όπου όλοι και όλα θα κρίνονταν από την αρχή. 
 
Η φόρμουλα αυτή που βρήκαν οι τρεις πρώην υπουργοί προκειμένου να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο δεν συγκίνησε κανέναν και αγνοήθηκε εκκωφαντικά από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και το Ποτάμι, που δεν κρύβει την πολιτική και ιδεολογική συγγένειά του με την Ώρα Αποφάσεων διαφωνεί στο να αυτοδιαλυθεί για χάρη των τριών πρώην υπουργών εμμένοντας στην κοινοβουλευτική του υπόσταση. 
 
Συνεπώς η συγκρότηση κόμματος αποτελεί μονόδρομο για τους τρεις πρώην υπουργούς, οι οποίοι, όταν πρωτοανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη κόμμα. Ωστόσο, επειδή η πρωτοβουλία τους δεν έγινε δεκτή με τα κύματα ενθουσιασμού που ανέμεναν, ανέκρουσαν πρύμναν.
 
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε πως η πρώτη συνεδρίαση της αρχικής εθνικής συντονιστικής επιτροπής θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη προς την ιδρυτική πράξη του νέου φορέα για να ακολουθήσει μια δημόσια και συμμετοχική διαδικασία εκπόνησης των προγραμματικών προτεραιοτήτων ανά θεματική ενότητα και κοινωνική κατηγορία. 
Στην ίδια συνέντευξη συνέχισε την επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά σημειώνοντας ότι, αντί της συνεργασίας με την προοδευτικό χώρο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτιμά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Συνεδρίαση
Το επόμενο Σάββατο, λοιπόν, θα συνεδριάσει πρώτη φορά μια πανελλαδική επιτροπή περίπου 70 στελεχών που στηρίζουν το εγχείρημά τους, επισημοποιώντας τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας σε κόμμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα στην πορεία να αποφασιστεί το νέο κόμμα να διατηρήσει τον τίτλο Ώρα Αποφάσεων, υποδηλώνοντας την κρισιμότητα της εποχής. 
 
Παρότι στην ανακοίνωση των οργανωτικών θεμάτων πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι δεδομένο πως μεταξύ των τριών έχει αποφασιστεί να δοθεί η πρωτοκαθεδρία στην Άννα Διαμαντοπούλου. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η κ. Διαμαντοπούλου έχει επιλεγεί για να μπει μπροστά ή αν θα συνεχίσει το κόμμα να έχει ομαδική ηγεσία, ωστόσο φαίνεται ότι η ίδια έχει πιο επεξεργασμένες θέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας και μέσω του Δικτύου της, του think tank που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.
 
Η αλήθεια είναι ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην πολιτική σκακιέρα τα τελευταία χρόνια και είναι αυτή που διαθέτει μεγάλο κύκλο γνωριμιών στο εξωτερικό, λόγω και της θητείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο εσωτερικό. 
 
Επιπλέον διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος στηρίζει τόσο την ιδέα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κινήσεων όσο και τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Τους τελευταίους μήνες η Διαμαντοπούλου έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κλονίστηκαν από άτσαλες κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στον χώρο της Παιδείας. 
 
Η Διαμαντοπούλου διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι επιχειρεί συστηματικά να διαφοροποιηθεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων επικρίνοντας τον αρχηγό της Ν.Δ. αφενός ότι δεν έχει σαφή ατζέντα και ειλικρινές σχέδιο για την πορεία της χώρας, αφετέρου ότι δεν τόλμησε ρήξεις και τομές στο εσωτερικό του κόμματός του. 
 
Τα προβλήματα πάντως της Ώρας Αποφάσεων είναι πολλά. Από τη μια πλευρά δεν έχει την πλήρη στήριξη όλων των εκσυγχρονιστών, αφού πολλοί κρίνουν το εγχείρημα υψιπετές, αφετέρου δεν έχουν έντονη δημοτικότητα, και το ερώτημα είναι αν διαθέτουν τις οργανωτικές δυνάμεις και το στελεχικό δυναμικό ώστε να στήσουν ένα κόμμα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο να δώσει εκλογική μάχη με αξιώσεις. 
Προς το παρόν η ανταπόκριση των πολιτών στις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά χλομή, παρότι πολλοί συγκινούνται από την πρότασή τους να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. 
 
«Κωφεύουν»
Προς το παρόν πάντως η Δημοκρατική Συμπαράταξη κωφεύει θεωρώντας πως πρόκειται για μια περιθωριακή κίνηση που αφορά τις επιδιώξεις επανόδου στην πολιτική σκηνή των στελεχών που τη συγκροτούν. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα κλείσει και το θέμα της Κεντροαριστεράς και επισημαίνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι ο πολιτικά ανερχόμενος πόλος, τον οποίο αναγκαστικά θα πλαισιώσουν όσοι θέλουν να υπάρχουν στην πολιτική λειτουργία.
 
Προς το παρόν η Φώφη Γεννηματά και τα υπόλοιπα στελέχη συνεχίζουν τη σκληρή αντιπολιτευτική κριτική κατά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Από τα Δωδεκάνησα, τα οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – σχολιάζοντας την πορεία της αξιολόγησης – επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναζητά συναίνεση ή συνενοχή από το κόμμα μας. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Οδηγούν τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση». 
 
Εμμένοντας στις πολιτικές αποστάσεις από τη Ν.Δ., διευκρίνισε πως η λύση στα μείζονα προβλήματα δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, αλλά μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, που θα αναλάβει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. 
Μιλώντας, τέλος, για το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το 50% των συνέδρων θα αποτελείται από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες και προερχόμενους από τη νέα γενιά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10