search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35
MENU CLOSE

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Παρίσι – Νεκρός ο δράστης και ένας αστυνομικός- Δύο ακόμη τραυματίες

21.04.2017 04:00
Παρίσι: Άγριο ξύλο από επέμβαση της Αστυνομίας σε παράνομο καταυλισμό προσφύγων (Video) - Media

 

Το Ισλαμικό Κράτοςανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στο κέντρο του Παρισιού που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο σοβαρά, δήλωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης, Amaq.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι πρόκειται για τον μαχητή του τον Βέλγο Αμπού Γιουσίφ.

Ο ένοπλος που σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο στο κέντρο του Παρισιού, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματικούς ο δράστης είναι ο 39 χρονος Γάλλος Karim C. Και τώρα εξετάζεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ισχυρίστηκε το ISIS.

“Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές”, είπε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους.

“Οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν κινδυνεύουν πλέον οι ζωές των τραυματισμένων αστυνομικών.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τους τραυματισμένους αστυνομικούς στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως απέδωσε τιμή στους αστυυνομικούς θύματα της επίθεσης,”Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία με την ενότητα του Έθνους και με την επιβολή του νόμου.

Hommage au policier tué et aux policiers blessés, pensées aux proches. Face au terrorisme, unité de la Nation avec les forces de l’ordre

— Matthias Fekl (@MatthiasFekl) April 20, 2017

Σε επαγρύπνηση οι δυνάμεις ασφαλείας

Όλα τα στοιχεία που αφορούν την χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές – των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή – είπε, “Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές”.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαιώνει τον θάνατο ενός αστυνομικού

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών είπε τα ξημερώματα ότι δεν πέθανε δεύτερος αστυνομικός στην επίθεση που έγινε στο κέντρο του Παρισιού, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εκτός από τον αστυνομικό που έχασε τη ζωή του επιτόπου από τον ένοπλο, δύο ακόμα αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

“Ένα αυτόματο όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Πιέρ-Ανρί Μπραντέ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι “ο τρομοκρατικός κίνδυνος” στη χώρα παραμένει υψηλός.

Ο Μπραντέ είπε ότι η επίθεση με πυροβολισμούς ξεκίνησε λίγο μετά της 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας. “Αμέσως εξήλθε ένας άντρας και άνοιξε πυρ εναντίον του περιπολικού, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό. (…) Επίσης τραυμάτισε έναν δεύτερο αστυνομικό, που φαίνεται να φέρει σοβαρά τραύματα.

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο 39χρονος Γάλλος καταδικάστηκε το Φεβρουάριο του 2005 σε 15 χρόνια φυλάκισης για τρεις απόπειρες εκούσιας ανθρωποκτονίας, δύο εκ των οποίων ήταν εναντίον αστυνομικών.

Ο ίδιος ομολόγησε στη διάρκεια της ανάκρισης. Το 2003 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 20 ετών.

Νωρίτερα, το 2001 είχε εμπλακεί σε αιματηρό επεισόδιο όταν καθώς οδηγούσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο είχε προσκρούσει σε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρά αδέλφια εκ των οποίων ο ένας ήταν «Μαθητής ειρήνης».

Τράπηκε σε φυγή αλλά οι δύο άνδρες κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Ο ένας είχε περιβραχιόνιο με την ένδειξη «αστυνομία».

Πυροβόλησε εναντίον τους τραυματίζοντας τους σοβαρά στον θώρακα. Συνελήφθη λίγο αργότερα και τέθηκε υπό κράτηση με ψευδή ονομασία.

 Δύο μέρες αργότερα τραυμάτισε σοβαρά έναν αστυνομικό την ώρα που τον έβγαζε από το κελί του καθώς άρπαξε το όπλο του και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον του.

Ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων

Στην αναστολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων τους προχώρησαν οι τρεις κυριότεροι διεκδικητές του χρίσματος για την γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν,  Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν.

Οι υποψήφιοι ζήτησαν να αναβληθούν όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες, ενώ ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Μπενουά Αμόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσό ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην ματαίωση των δικών τους συγκεντρώσεων. «Δεν πρέπει να διακόψουμε την δημοκρατική διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε», ανέφερε ο Μελανσό στο AFP, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμόν. 

 

To μήνυμα της δημάρχου Παρισίου
Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo λίγο μετά την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: “Απόψε, ένας τρομοκράτης τυφλωμένος από το μίσος “έκοψε” τη τη ζωή ενός αστυνομικού και τραυμάτισε δύο ακόμη συναδέλφους του”.
 

Ce soir, un terroriste aveuglé par la haine et par la mort, a fauché la vie d’un policier et blessé deux de ses collègues. #ChampsElysees

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) April 20, 2017

 

Τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων 

«Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι», γράφουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι γαλλικές εφημερίδες

 

 

ληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:34