search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Οι αρχαίες «ρίζες» του γαργαλητού

19.05.2017 18:22
Οι αρχαίες «ρίζες» του γαργαλητού - Media

 

Όπως και με τόσες άλλες πολύπλοκες ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι είναι το γαργαλητό.

Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο είδη γαργαλητού: η φαγούρα και το γαργάλημα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνεις να γελάσουν τα μωρά και οι χιμπατζήδες.

Η φαγούρα (ανατριχίλα) είναι μια πρωτόγονη αντίδραση, μια ελαφρώς ερεθιστική αίσθηση που δημιουργείται από μια απαλή κίνηση πάνω στο δέρμα και είναι ευρέως διαδεδομένη.

«Θα πίστευα ότι οι σαύρες, τα έντομα και σχεδόν όλα τα όντα έχουν κάποιο είδος συμπεριφοράς που σχετίζεται με την άμυνα της επιφάνειας του σώματός τους», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Ρόμπερτ Προβάιν.

Τα ζώα πρέπει να προστατεύσουν τα σώματά τους ενάντια σε τσιμπήματα εντόμων και παράσιτα, είτε αυτό σημαίνει ένα γρήγορο ξύσιμο στο αυτί και η φαγούρα είναι μια τέτοια αντίδραση.

Το γαργαλητό, από την άλλη πλευρά, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο των θηλαστικών. Είναι πιο έντονο και προκαλεί γέλιο, συνδέεται με το παιχνίδι και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των θηλαστικών.

Βασικά, το γαργάλημα είναι μια αίσθηση που περιλαμβάνει νευρικές ίνες που σχετίζονται με την αφή και τον πόνο. Αλλά είναι περισσότερα από αυτό. «Το γέλιο που προέρχεται από το γαργάλημα μπορεί να θεωρηθεί ως μια κοινωνική συμπεριφορά παρά ως αντανακλαστικό», υποστήριζε ο δερματολόγος Σάμιουελ Τ. Σέλντεν το 2014. Κάπου, στην ιστορία της εξέλιξης το γαργάλημα έγινε αστείο…

«Το γαργάλημα είναι το πρωταρχικό ερέθισμα για το γέλιο», ισχυρίζεται ο νευροεπιστήμονας Προβάιν, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα, το γαργαλητό είναι ο υποψήφιός μου για το αρχαιότερο αστείο του κόσμου. Είναι το μοναδικό αστείο που μπορείς να πεις και σε ανθρώπους, αλλά και σε χιμπατζήδες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:02