search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:14
MENU CLOSE

Eπιστήμονας του Cornell βρήκε 4 τρόπους για να απώλεια κιλών χωρίς δίαιτα

27.05.2017 12:36
Eπιστήμονας του Cornell βρήκε 4 τρόπους για να απώλεια κιλών χωρίς δίαιτα  - Media

 

Εάν αλλάξετε μόνο μια συνήθεια από τον τρόπο ζωής σας, αντί να καταβάλετε υπερδυνάμεις για να ακολουθήσετε μια παραδοσιακή δίαιτα, μπορεί να χάσετε ένα ή και δύο κιλά την εβδομάδα.

Εάν αλλάξετε έως και τρεις συνήθειες, μπορεί να χάσετε περισσότερα. Ακούγεται απλό; 

Μπορεί να είναι, σύμφωνα με τον Δρ. Brian Wansink, ψυχολόγο συμπεριφοράς καταναλωτών και καθηγητή μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο οποίος είναι σε αποστολή να τερματίσει τις δίαιτες με αυτό που ονομάζει «άσκοπη κατανάλωση», κάτι που περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Slim By Design: Λύσεις για την καθημερινή ζωή.

Ο Δρ. Wansink είναι ένας από τους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες και γιατρούς που υποστηρίζουν τη θεωρία των μικρών αλλαγών ως μέσο για την απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Με απλά λόγια: Η έρευνα και οι στατιστικές δείχνουν ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλες απολαβές.

«Ενα πράγμα που συμβαίνει με τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι είναι ότι αισθάνονται συχνά πως δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημά τους και σχεδόν πάντα εγκαταλείπουν», εξηγεί ο Wansink. «Αυτό που βρήκαμε ξανά και ξανά είναι ότι κάνοντας μια μικρή αλλαγή, όπως για παράδειγμα να σερβίρουμε το φαγητό μας σε μικρότερο πιάτο, οδηγεί σε μια μικρή απώλεια βάρους, η οποία όμως πυροδοτεί πολλές άλλες αλλαγές. Μέσα σε ένα χρόνο, κάποιος μπορεί να χάσει 15 κιλά χωρίς να κάνει ποτέ δίαιτα. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Πώς καταλήγει να είναι κάποιος υπέρβαρος

Ο Δρ. Wansink και οι συνάδελφοί του όρισαν 62 είδη ανθρώπων που τρώνε. «Η αξιολόγηση βοηθάει να προσδιοριστεί το είδος ενός ατόμου, ώστε να μπορέσουμε να του δώσουμε συμβουλές κατάλληλες γι ‘αυτούς» ανέφερε ο Wansink. 

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι πέντε πιο γνωστοί τύποι υπέρβαρων ανθρώπων είναι:

Αυτοί που δεν μαγειρεύουν, που ζουν με τις οικογένειές τους και παρακολουθούν τέσσερις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Αυτοί που είναι συναισθηματικοί τρώγοντες, ζουν μόνοι τους, και αγοράζουν φαγητό από delivery τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Οσοι τρώνε σνακ εκτός σπιτιού, συνήθως γυναίκες που προτιμούν αλμυρά σνακ ή τυροπιτοειδή περισσότερο και από γλυκά (εκτός από σοκολάτα).

Ο γονιός που δεν του αρέσει να μαγειρεύει, αλλά που θέλει η οικογένεια να τρώει καλύτερα ή να τρώει λιγότερο.

Τέσσερις διαφορετικές λύσεις

Οι τέσσερις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τους ενήλικες που θέλουν να χάσουν βάρος είναι οι εξής:

1. Βεβαιωθείτε ότι το μόνο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας είναι ένα μπολ με φρούτα.

Μία από τις πρόσφατες μελέτες του Wansink δείχνει ότι αν υπάρχουν πατατάκια που φαίνονται στην κουζίνα (ή άλλου είδους σνακ), αυτό μπορεί να προσθέσει ακόμη και τέσσερα κιλά σε μια γυναίκα -σε ένα χρόνο.

2. Σε εστιατόρια, παραγγείλτε μισές μερίδες ή χρησιμοποιήστε τον «κανόνα των 2»

Ο Κανόνας των Δύο: «Παραγγείλετε ένα κυρίως πιάτο που σας φαίνεται ικανοποιητικό και επιλέξτε μόνο δύο ακόμη συνοδευτικά. Μπορεί να είναι ένα ορεκτικό και ένα ποτήρι κρασί, ένα ψωμί και ένα επιδόρπιο, δύο ψωμάκια κλπ. Αυτό θα σας οδηγήσει να επιλέξετε τα δύο φαγητά που θέλετε περισσότερο χωρίς να αισθάνεστε ότι στερείστε. «Κάντε αυτό και θα φάτε 21-23% λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με τα ευρήματα του επιστήμονα».

3. Στο σούπερ μάρκετ, γεμίστε μεγάλο μέρος του καλαθιού σας με φρούτα και λαχανικά

Είναι η ενέργεια «τρώμε ό, τι βλέπουμε» στη δράση. Επίσης, μασήστε τσίχλα. Οι καταναλωτές που κρατούσαν το στόμα τους απασχολημένο με τσίχλα χωρίς ζάχαρη ενώ ψώνιζαν, αγόραζαν 7% λιγότερο πρόχειρο φαγητό.

4. Μην τρώτε πάνω στο γραφείο σας

Επιλέξτε να φάτε το γεύμα σας στην κουζίνα του γραφείου και όχι μπροστά από έναν υπολογιστή. Επίσης, όταν ψωνίζετε από την καφετέρια, πληρώστε με μετρητά. Οι άνθρωποι που πληρώνουν με μετρητά στη δουλειά αγοράζουν λιγότερα αναψυκτικά και επιδόρπια.

Οι γυναίκες (25-35) και οι άνδρες (45-60) που τρώνε περισσότερα από οκτώ γεύματα ή δείπνα έξω από το σπίτι, και που τρώνε περισσότερο για την γευστική εμπειρία, παρά για να χορτάσουν.

Πηγή: bovary.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:11