search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28
MENU CLOSE

Σας έχουν χακάρει τον υπολογιστή; – Πέντε τρόποι να το αποφύγετε

02.06.2017 16:45
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Χάκερ έκλεψαν έγγραφα για το εμβόλιο της Pfizer - Media
 
Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση με τον ιό-λογισμικό λύτρων WannaCry έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και σε επίπεδο απλών χρηστών, οι οποίοι κάθε φορά που μπαίνουν στο Διαδίκτυο κινδυνεύουν ο υπολογιστής τους να πέσει θύμα κυβερνοαπατεώνων.
 
Ωστόσο, ο κάθε χρήστης μπορεί να διαπιστώσει αν ο υπολογιστής του είναι ευάλωτος σε χακάρισμα ή, ακόμα, αν έχει πέσει «θύμα» κυβερνοεπίθεσης. Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει.
 
1. Δείτε τις ρυθμίσεις σας: η Microsoft παρέχει σε όλους τους χρήστες ένα δωρεάν εργαλείο για να διαπιστώσουν αν οι ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους είναι επαρκείς και λειτουργούν. Είναι Baseline Security Analyzer και ελέγχει τα Windows και το Office για πιθανά κενά ασφαλείας και ενημερώνει τους χρήστες τι πρέπει να κάνουν για να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας στον υπολογιστή τους.
 
2. Αναβαθμίστε τα πρόσθετα του φυλλομετρητή σας: ο browser είναι η πόρτα σας στο Διαδίκτυο, όπερ σημαίνει ότι αν είναι αναβαθμισμένος είναι ασφαλής ενώ αν είναι παλιός ή τα πρόσθετά του (plugins) πεπαλαιωμένα, τότε κινδυνεύετε από κυβερνοεπίθεση. Η αρχή είναι κοινή για όλες τις εκδοχές του λογισμικού: όσο πιο πρόσφατο, τόσο πιο ασφαλές, πολλώ δε μάλλον αν μιλάμε για την εφαρμογή με την οποία επικοινωνούμε με το internet.
 
3. Δοκιμάστε την αντοχή του firewall: το firewall είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των κυβερνοεπιθέσεων. Αν είναι ισχυρό και λειτουργικό, τότε το επίπεδο ασφάλειας του υπολογιστή σας είναι καλό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε τη λειτουργία του, καθώς ένας ιός μπορεί να έχει προσβάλλει κάποιο port και να έχει ανοίξει τρύπα ασφαλείας, οπότε, χρησιμοποιούμε ειδικό λογισμικό (λίγο ψάξιμο δεν βλάπτει) για να διαπιστώσουμε ότι όλα είναι ΟΚ.
 
4. Διαγράψτε οριστικά τους φακέλους που δεν θέλετε: όταν διαγράφουμε ένα φάκελο, αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται αμέσως ή πλήρως από τον υπολογιστή μας, αντιθέτως, μπορεί κάλλιστα ίχνη τους ή και ολόκληρα τα αρχεία να παραμένουν στο σκληρό δίσκο, οπότε καλό είναι να ελέγχουμε τι έχει απομείνει και στη συνέχεια να το διαγράφουμε οριστικά.
 
5. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του Facebook: ναι, πάλι το Facebook, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες προσωπικά στοιχεία μας. Οι default ρυθμίσεις του Facebook επιτρέπουν έστω και μερική πρόσβαση στα στοιχεία μας, οπότε καλό είναι να ρυθμίσουμε ποιος μπορεί να δει τι στο προφίλ μας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28