search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:29
MENU CLOSE

Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1971
08-06-2017
10.06.2017 03:00
kavoykidi_hoyliaras_syroy_hristopoylos.jpg

 

Το έργο της Χρύσας Ξουραφά, σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, που είδα τη Δευτέρα το βράδυ στη γενική πρόβα, χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς του ως «ένα σύγχρονο όνειρο καλοκαιρινής νύχτας ή αλλιώς ένα βράδυ όπου όλα μπορούν να συμβούν».
 
Τον Ιούνιο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Αντιγόνη λέει την αληθινή ιστορία της, προσπαθώντας να μας κάνει να τη δούμε με άλλα μάτια.
 
Γιατί μέχρι τώρα την ξέραμε ως ένα μοιραίο πλάσμα που αυτοκτονεί από επιλογή, εκεί στη σπηλιά που την έκλεισε ζωντανή ο Κρέοντας, επειδή τόλμησε να θάψει τον αδελφό της. Τι θα γινόταν όμως εάν – λέμε εάν… – αποφάσιζε να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή τη μοίρα; Να μην αυτοκτονεί ανά τους αιώνες υπηρετώντας τους νόμους των θεών, αλλά διαλέγοντας να ζήσει, να αγαπήσει, να αγαπηθεί και τελικά να ευτυχήσει; Πώς θα αντιδρούσαν ο Οιδίποδας και η Ισμήνη σε μια τέτοια απόφασή της; Ο Αίμονας θα την προστάτευε ξανά ή όχι; Άραγε, ο Σοφοκλής θα την άφηνε να ευτυχήσει καταστρέφοντας το καλύτερο έργο του; Ή μήπως, για να συμβούν όλα αυτά, η Αντιγόνη χρειάζεται βοήθεια από άλλη τραγωδία; Οι σημερινοί άνθρωποι, είναι ικανοί να διδάξουν αυτούς που τους δίδαξαν; 
 
Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί ένα ανάλαφρο, νεανικό έργο και μια Αντιγόνη αντισυμβατική, ονειροπόλα και επαναστάτρια. 
 
Η Βάνα μού εμπιστεύεται το «μυστικό» της παράστασης: «Όλα ξεκίνησαν από ένα… πορτοκάλι. Θυμάμαι τη δεύτερη μέρα της ανάγνωσης, πηγαίνω στην πρόβα και ανακοινώνω ότι η παράστασή μας πρέπει να μυρίζει πορτοκάλι. Φυσικά οι παλιοί μου συνεργάτες κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι τους και οι καινούργιοι χαμογέλασαν αμήχανα. Φαντάζομαι επειδή αμφέβαλαν για τη διανοητική μου κατάσταση. Με τις αισθήσεις ανακαλύπτω τον κόσμο της παράστασης κάθε φορά. Πρέπει να μυρίσω, ν’ ακούσω, ν’ αγγίξω και τελικά να δω, και σχεδόν πάντα μ’ αυτή τη συγκεκριμένη σειρά. Έτσι λοιπόν… η παράστασή μας ξεκίνησε από ένα πορτοκάλι!».
 
Συντελεστές: Κείμενο: Χρύσα Ξουραφά. Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Μουσική επιμέλεια: Βάνα Πεφάνη, Αντώνης Καραθανασόπουλος. Κινησιολογία: Έλιο Φοίβος Μπέικο. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Βοηθός σκηνοθέτη: Ντέπυ Πάγκα. Ηλεκτρική κιθάρα: Αντώνης Καραθανασόπουλος. Μετάφραση κειμένου στα αγγλικά: Virginia Murray. Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασίλης Αφεντούλης, Μαρία Δαμασιώτη, Μαρία Καβουκίδη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Νικολίνα Μουαίμη, Δήμητρα Σύρου, Γιώργος Χουλιάρας, Χρήστος Χριστόπουλος. 8 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, 21:30 στο -2 του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:29