search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Ένας Χωρισμός

29.09.2011 07:28
Ένας Χωρισμός  - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ****

Ιρανική ταινία που παραδίδει μαθήματα σκηνοθετικού ύφους και καλλιτεχνικής ευαισθησίας, καταγράφοντας τις ανατροπές στις σχέσεις των μελών δυο αντιμαχόμενων οικογενειών.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ****

Ιρανική ταινία που παραδίδει μαθήματα σκηνοθετικού ύφους και καλλιτεχνικής ευαισθησίας, καταγράφοντας τις ανατροπές στις σχέσεις των μελών δυο αντιμαχόμενων οικογενειών. Η μεγάλη των Ιρανών σχολή είναι εδώ, προσφέροντάς  μας ένα ακόμη ανεκτίμητο κινηματογραφικό διαμάντι. Μη την χάσετε.

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί. Πρωταγωνιστούν: Λειλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι, Χασάμπ Χοσεϊνί, Σαρέχ Μπαγιάτ.

Η Σιμίν θέλει να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία. Ο Ναντέρ, δέσμιος του άρρωστου πατέρα του, δεν θέλει να τον αφήσει μόνο του. Μοιραία το ζευγάρι χωρίζει, αλλά η κόρη τους μένει με τον πατέρα ελπίζοντας πως ο χωρισμός είναι προσωρινός. Ο Ναντέρ, ανήμπορος να φροντίσει τον πατέρα του, προσλαμβάνει μια γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Ναντέρ είναι ότι η γυναίκα δουλεύει χωρίς την άδεια του άντρα της και ότι είναι έγκυος. Μια ημέρα, ένα δραματικό γεγονός θα δώσει εφιαλτικές διαστάσεις στην ιστορία. Πρόκειται για την Χρυσή Άρκτο του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και όχι μόνο. Και οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές τιμήθηκαν από κοινού για τις ερμηνείες τους με την Αργυρή Άρκτο. Άλλη μια σχεδόν αριστουργηματική ταινία καταστάσεων και χαρακτήρων, που αποδεικνύει την κλάση και το υψηλό επίπεδο του Ιρανικού κινηματογράφου. Λιτή, αλλά μεστή νοημάτων αφήγηση, υποδειγματική ανάλυση χαρακτήρων και ρεαλιστική καταγραφή μιας σειράς υπαρξιακών και ηθικών διλημμάτων, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις και τις ανθρώπινες ευαισθησίες, όπως και με την πλήρη υποταγή του ατόμου στις προσταγές του Κορανίου. Σίγουρα από τις πιο σύνθετες και ενδιαφέρουσες ταινίες της φετινής συγκομιδής.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47