search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:41
MENU CLOSE

Ξανά – μανά πρόεδρος

02.10.2011 08:39
Ξανά - μανά πρόεδρος  - Media

Ο σημερινός πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν προηγουμένως πρόεδρος, θα στείλει σε λί­γους μήνες στην πρωθυπουργία τον σημερινό πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να γίνει εκείνος ξανά… πρό­εδρος της Ρωσίας!

Ο σημερινός πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν προηγουμένως πρόεδρος, θα στείλει σε λί­γους μήνες στην πρωθυπουργία τον σημερινό πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να γίνει εκείνος ξανά… πρό­εδρος της Ρωσίας!

Και για να μην υπάρχει καμιά ανησυχία για το μέλλον του πρώην, αλλά και αυριανού προέδρου, ο σημερινός πρόε­δρος, δηλαδή ο Μεντβέντεφ, φρόντισε να κάνει εξαετή τη θητεία του προέδρου και έτσι, όταν ο Πούτιν θα εκλεγεί, μάλλον σίγουρα, τον Μάρτιο του 2012, πρόεδρος, θα έχει μπροστά του τη δυνατότητα να επανεκλεγεί το 2018 και να παραμείνει επικεφαλής της Ρωσίας μέχρι το… 2024. Έτσι, θα προσεγγίσει το ρεκόρ του «πατερούλη των λαών» Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος έμεινε στην εξουσία περίπου τριάντα ολό­κληρα χρόνια!

Κατασυγκινημένος

Δεν πρόκειται για επιθεωρησιακό «νούμερο», αλλά για τις διευθετήσεις του Πούτιν, τις οποίες έμαθαν έκπληκτοι ακόμα και οι υπουργοί του στη μεγάλη θεαματική εκδή­λωση του κόμματός του, όπου ο Μεντβέντεφ ανέβηκε στο βήμα για να προτείνει κατασυγκινημένος τον Πούτιν και ο Πούτιν εξίσου φορτισμένος συναισθηματικά αποδέχθηκε την πρόταση και δήλωσε ότι θα ορίσει πρωθυπουργό του τον… Μεντβέντεφ!

Η Ρωσία βρίσκεται, έτσι, σε μια διαδικασία ενός ελεγχόμε­νου παιχνιδιού, το οποίο στην επιφάνεια κρατά τους τύπους της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, στην ουσία όμως πρό­κειται για ένα αυταρχικό και συγκεντρωτικό καθεστώς, το οποίο αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην αντιπολίτευση, στον βαθμό βέβαια που αυτή δεν απειλεί ουσιαστικά την παντο­δυναμία του Πούτιν…

Η σημερινή μετα-σοβιετική Ρωσία μετεξελίσσεται ραγδαία σε ένα σχεδόν μονοκομματικό σύστημα, με τον Πούτιν να κινεί ανενόχλητος τα νήματα και να ανεβοκατεβαίνει στον προεδρικό ή στον πρωθυπουργικό θώκο, ανάλογα με τις διαθέσεις του.

Όλα γίνονται στο παρασκήνιο, σε τέτοιο βαθμό που ένας από τους κορυφαίους υπουργούς του Πούτιν, ο Αλεξέι Κούντριν, σημερινός υπουργός Οικονομικών, θυμωμένος γιατί προαλειφόταν για πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνη­ση, δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και δεν πρόκειται να μετά­σχει στο νέο σχήμα το οποίο θα σχηματιστεί τον Μάρτιο του 2012 με επικεφαλής πλέον τον Μεντβέντεφ…

Στη μεγάλη και φαντασμαγορική εκδήλωση του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», πάνω από 11.000 μέλη χειροκροτούσαν για ώρα όρθιοι όταν το «δίδυμο της εξουσίας» ή μάλλον ο Πούτιν και ο βοηθός του ανακοίνωσαν τη νέα συμφωνία για την εναλλαγή τους στα ανώτατα αξιώματα.

Οι προθέσεις του Πούτιν ήταν γνωστές από καιρό, αλλά η επισημοποίησή τους δημιουργεί ανησυχίες στη Δυτική Ευρώ­πη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γεγονός ότι ο Μεντβέντεφ πρόβαλε ένα πολύ πιο φιλελεύθερο πρόσωπο – ίσως και αυτό να ήταν στο πλαίσιο της γενικότερης σκηνοθεσίας – και με αυτή την έννοια ήταν προτιμότερος για τις ΗΠΑ.

 

Αλλάζουν τα δεδομένα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέ­πει τώρα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Απέναντι στις κλονιζόμενες οικονομίες τους υπάρχει μια ανερχό­μενη ξανά δύναμη στο διεθνές στερέωμα, με επικεφαλής έναν ηγέτη, ο οποίος έχει δείξει συχνά ότι είναι αδίστα­κτος και ψυχρός υπολογιστής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό!…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:40