search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:39
MENU CLOSE

Εμφύλιος ΤΕΙ – ΑΕΙ για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

20.07.2017 06:19
Εμφύλιος ΤΕΙ – ΑΕΙ για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Media

Έριδες προκαλεί η εξαγγελία για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να προτείνει τον ενιαίο χώρο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως, το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή φαίνεται ότι περισσότερο διχάζει παρά ενώνει τα Ιδρύματα.

Οι κινήσεις που γίνονται για την ίδρυση, μέσω… συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, έχουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δυναμιτίσει το κλίμα στους πρυτάνεις, οι οποίοι δήλωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα ΤΕΙ έχουν αναθαρρήσει, βλέποντας και νέες διεξόδους στην πολυπόθητη αναβάθμιση που αιτούνται εδώ και χρόνια.

«Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor) και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ.

Πρακτικά, πρόκειται για απάντηση στην προ ολίγων ημερών ανακοίνωση της Συνόδου των πρυτάνεων, οι οποίοι έκαναν λόγο για κατάργηση του διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ κάλεσαν το υπουργείο να επανεξετάσει το νομοσχέδιο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η λυδία λίθος της αξιολόγησης», σημειώνουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:

Αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων -κεκλεισμένων των θυρών με ρητή εντολή να μη διαρρεύσουν λεπτομερώς οι τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής-, οι κινήσεις που γίνονται για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχουν θορυβήσει τους πρυτάνεις.

Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα ΤΕΙ που έθεσαν ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τη δική τους τύχη φαίνεται ότι πλέον στρέφονται κι αυτά σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα σε πρόσφατη Σύνοδο απεύθυναν στον υπουργό το ερώτημα, με τον Κώστα Γαβρόγλου να είναι ενθαρρυντικός σε προτάσεις συγχώνευσης και -έπειτα από αξιολόγησης- αναβάθμισης του ονόματος του Ιδρύματος.

Διετή προγράμματα σπουδών

Ένα ζήτημα που αφορά ειδικότερα την τεχνική εκπαίδευση και έχει διχάσει τα ΤΕΙ, τα οποία συμφωνούν μεν, αλλά ζητούν εγγυήσεις, είναι τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για τη συγκρότηση αυτών των προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους προέρχονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια και παρέχουν δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Βέβαια, η θεσμοθέτηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αν και στο νομοσχέδιο προβλέπεται ίδρυση όχι μόνο σε ΤΕΙ αλλά και σε Πανεπιστήμια, τα πρώτα ζητούν παράλληλη αναβάθμιση με μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ώστε να πάρουν απόφαση διενέργειάς τους. Παράλληλα, θολό είναι το σημείο των κριτηρίων επιλογής των σπουδαστών. Ο Κώστας Γαβρόγλου επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση, τα ΤΕΙ δεν είναι σύμφωνα και η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη αυτή η πρωτοβουλία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:39