search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:23
MENU CLOSE

«Χουνέρι» στην Εθνική – Εκτός επικούρησης κινδυνεύουν να μείνουν 20.000 υπάλληλοι

26.08.2017 03:00
epik-1.jpg

 

Χωρίς επικουρικές συντάξεις από την Εθνική Τράπεζα κινδυνεύουν να μείνουν 16.000 συνταξιούχοι στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς το ταμείο της δεν έχει «μία»…

Την ίδια ώρα αναμένεται να χάσουν τις παροχές που δικαιούνται για τις εισφορές που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη 4.000 εργαζόμενοι που έμειναν στον φορέα και δεν μεταφέρθηκαν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αφορά συνολικά 20.000 δικαιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ). Σε έναν μήνα, η τράπεζα θα πρέπει είτε να αλλάξει την απόφασή της και να βάλει περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις, είτε να πληρώσει το ταμείο από τα αποθεματικά που δεν έχει και στην ουσία να δώσει μισές συντάξεις, καθώς χωρίς το «χρήμα της Εθνικής» οι παροχές κόβονται κατά 50%.

Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι ταμείο του Δημοσίου, αλλά ειδικός λογαριασμός παροχών που εδώ και 70 χρόνια χορηγεί επικουρικές σε συνταξιούχους της Εθνικής και ακριβώς λόγω του ειδικού καθεστώτος, δεν υπόκειται σε κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που «έκοψαν συντάξεις» από το 2010 και μετά.

Η μέση επικουρική φτάνει στα 500 ευρώ, καταβάλλονται 14 επικουρικές ετησίως, ενώ για όσους αποχώρησαν με διευθυντικές θέσεις η μηνιαία επικουρική φτάνει και στα 1.000 ευρώ. Ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί ταμείο «εκτός ασφαλιστικού συστήματος», αλλά η Εθνική έχει, εκ του καταστατικού του, την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματά του, ακόμη και από τη στιγμή που εξέλιπαν οι εισφορές των εργαζομένων στον εν λόγω λογαριασμό!

Από το 2005 και μετά έμειναν να πληρώνουν περίπου 4.000 παλαιοί «εθνικάριοι», καθώς ο Νόμος 3371/2005 είχε προβλέψει τη μεταφορά όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο τότε επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και νυν ΕΤΕΑ.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέβαλλε το μερίδιό της στο Ταμείο με τη μορφή δανείου – χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, που ήταν αντίστοιχο μιας εργοδοτικής εισφοράς 9,5%, καλύπτοντας τα ελλείμματα που δημιουργούνταν και διογκώνονταν μετά το 2005 προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις. Το θέμα έφτασε όμως σε επίπεδο τρόικας, καθώς, μετά την ανακεφαλαιοποίη-ση των τραπεζών, η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) διαπίστωσε ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της ΕΤΕ προς ένα ελλειμματικό ταμείο συνιστά αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Έκτακτες ενισχύσεις λόγω φυσικών καταστροφών

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 350.000 ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στους δήμους Ηρακλείου νομού Ηρακλείου (200.000 ευρώ) και Γεωργίου Καραϊσκάκη νομού Άρτας (150.000 ευρώ), αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές τους λόγω των φυσικών

καταστροφών από την κακοκαιρία, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση

συνολικού ύψους 150.000 ευρώ στον δήμο Πάτμου νομού Δωδεκανήσου, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:23