30/10/2020 06:42:01

«Κόλαση» στη Βουλή: Η Αχτσιόγλου απέσυρε την τροπολογία για τη «βλαπτική μεταβολή» - Σφοδρές αντιδράσεις από τη αντιπολίτευση (Video)

Αχτσιόγλου: To εργασιακό ν/σ της κυβέρνησης μας γυρίζει σε ιδεοληψίες του δεύτερου μνημονίου - Media
 
Νέα κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων καθώς και η απόσυρση του άρθρου 45 που καθόριζε ως «βλαπτική» για τον εργαζόμενο «οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή επέλθει στη σύμβαση εργασίας από απόφαση του εργοδότη».
 
Η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «προσωρινή απόσυρση» και εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει αυτό, καθώς δεν οριζόταν σαφώς στην διάταξη τι θεωρείται «ουσιώδης μεταβολή» (δηλαδή αν είναι η μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής μισθού ή ο ένας μήνας), η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως και πάλι εξαπατάται η Βουλή, αφού χθες μόλις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι θεσμοί δεν έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού.
 
Η υπουργός διευκρίνισε, ότι πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε μια έννομη συνέπεια, όμως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία, διότι μπορεί ο ένας να θεωρεί κάτι άλλο ως «ουσιώδες» από τον άλλον.
 
Για απόσυρση μιας διάταξης πάνω στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση και αποτέλεσε κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου, αλλά και για αλλαγές, που δεν είναι απλώς νομοτεχνικές, σε άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά η ουσία του, μίλησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Βρούτσης από την Ν.Δ..
 
«Παίρνετε πίσω το άρθρο διαβούλευσης, που είχατε κάνει σημαία πολιτική το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Δένδιας μίλησε για κακή νομοθέτηση που προκαλεί ζημία στον εργαζόμενο, με αιχμή τις αλλαγές στην τροπολογία σχετικά με τον δόλο εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
 
Για θράσος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ενώ ρωτήθηκε αν θα επιφέρει αλλαγές, εκείνη απέφυγε να απαντήσει και τώρα, λίγο πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, απέσυρε ρυθμίσεις εν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων.

«Δεν είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ κοροϊδεύετε την Βουλή» είπε ο κ. Λοβέρδος, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για «απρέπεια».
 
Χαρίτσης: Το ν/σ του υπ. Εργασίας στέλνει μήνυμα ότι η λογική του εύκολου κέρδους δεν έχει θέση στην ελληνική οικονομία

Με στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση ενέταξε στο νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, διάταξη για τον αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων λόγω παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ανέφερε στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης.

«Εισάγουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας επιχείρησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Είναι άλλωστε προφανές, ότι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και φορέων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία δημιουργεί και αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι εκείνων που τηρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Πρόθεσή μας, λοιπόν, δεν είναι μόνο η τιμωρία όσων παραβιάζουν τον νόμο, αλλά με την παρούσα διάταξη να δημιουργήσουμε το κίνητρο για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων που ταλαιπώρησαν την ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα και την καλλιέργεια κουλτούρας και σεβασμού στα εργατικά δικαιώματα.

Πλέον, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες, όλοι θα γνωρίζουν ότι απαραίτητος όρος για να εξασφαλίσει μια επιχείρηση κρατική ενίσχυση κάθε είδους, είναι να εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία και να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, καθορίζεται η έννοια του σοβαρού, επαγγελματικού παραπτώματος, που θα αποτελεί στο εξής λόγοαπόρριψης της πρότασης για ένταξη σε προγράμματα ή την υπαγωγή σε οποιοδήποτε καθεστώς ενίσχυσης.

Μια επιχείρηση θεωρείται ότι έχει διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, όταν έχουν εκδοθεί εις βάρος της από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας, που χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως υψηλής ή πολύ υψηλής σοβαρότητας ή δύο πράξεις επιβολής προστίμου για αδήλωτη εργασία.

Προβλέπεται, επίσης, μηχανισμός κυρώσεων στο επίπεδο της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον αναπτυξιακό νόμο, σε δύο στάδια: πριν την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα ή και μετά την ένταξη, κατά τη διάρκεια υλοποίησης έργου του επενδυτικού σχεδίου.

Ο έλεγχος όλης αυτής της διαδικασίας θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα, μέσω της διασύνδεσης των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων των προγραμμάτων, δηλαδή του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Συστήματος Κρατικής Ενίσχυσης και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Για να μην υπάρξουν μάλιστα και αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος, υπάρχει και μεταβατικότητα στη διάταξη, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διασύνδεση των συστημάτων, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αν. υπουργός, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.