search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:28
MENU CLOSE

Το IQOS, η Παπαστράτος και η νέα επένδυση

24.09.2017 09:01
Παπαστράτος: Να συνεχιστούν οι δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων - Media

 

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο από το λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά, το IQOS, το νέο “τσιγάρο” της Παπαστράτος ελέγχει ήδη μερίδιο 2%, το οποίο όπως εκτιμούν στελέχη της καπνοβιομηχανίας θα ενισχυθεί περαιτέρω. 

Βέβαια πέρα από την ικανοποίηση για την πορεία του νέου αυτού προϊόντος, που θερμαίνει τον καπνό χωρίς να τον καίει, για την προώθηση του οποίου έχουν δημιουργηθεί ήδη 24 μονοθεματικά καταστήματα ανά την Ελλάδα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, στην Ελλάδα 21 στα 100 τσιγάρα που καταναλώνονται είναι προϊόντα παραεμπορίου όταν πέρυσι το “μερίδιό” τους είναι υποχωρήσει κάτω από το 19%.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από στελέχη της αγοράς στην αύξηση των φόρων που έφερε αύξηση στην τελική τιμή στο πακέτο. Αποτέλεσμα διαφυγόντα έσοδα, όχι μόνο για τις καπνοβιομηχανίες, αλλά και για τον Δημόσιο Κορβανά, ο οποίος σε επίπεδο οκταμήνου υπολογίζεται ότι έχασε 500 εκατ. ευρώ. 

Την ώρα που η αγορά καπνικών προϊόντων, λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου έχει ακόμη για μια ακόμη φορά περιδίνηση, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος ξεκινά επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού HEETS για το IQOS. Στο πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης αυτής, στις 8 Μαΐου, διακόπηκε οριστικά η λειτουργία του Primary που αποτελούσε το πρωταρχικό στάδιο στη γραμμή παραγωγής, δηλαδή την κοπή και την επεξεργασία φύλλων καπνού και αρωμάτων πριν τη μετάβασή τους στο τελικό στάδιο της παραγωγής, ενώ στις αρχές του 2018 έχει προγραμματιστεί η οριστική διακοπή της λειτουργίας του secondary που αποτελεί τη γραμμή παραγωγής τσιγάρων.

Τα “παλαιά” μηχανήματα των δύο γραμμών παραγωγής της καπνοβιομηχανίας, η αναπόσβεστη αξία των οποίων ανερχόταν στις 31/12/2016 σε 45 εκατ. ευρώ, θα πουληθούν σε συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Philip Morris International σε τιμή ίση ή υψηλότερη της αναπόσβεστης αξίας τους, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Καπνοβιομηχανίας. Ήδη έχουν πουληθεί μηχανήματα αναπόσβεστης αξίας 4,2 εκατ. ευρώ ενώ μηχανήματα αναπόσβεστης αξίας 32,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για πώληση.

Νέες θέσεις εργασίας

Η επένδυση αυτή η οποία θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επενδύσεων της εταιρείας, που από το 2003 ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή της, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση. 

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της καπνοβιομηχανίας, πέρυσι οι καθαρές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το 2015, ανερχόμενες στα 291 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 27,14 εκατ. ευρώ από 7,89 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. 

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:27