search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:39
MENU CLOSE

«Παράθυρο» Κοντονή για διόρθωση φύλου και για ανήλικους

27.09.2017 18:20
Ποινική και πειθαρχική έρευνα για την καθυστέρηση στην έκδοση του βουλεύματος για τους στημένους αγώνες       - Media

 

«Παράθυρο» για το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις άτομα ηλικίας 15 ή 16 ετών να έχουν την δυνατότητα διόρθωσης φύλου (από τα 17 έτη που ορίζει το νομοσχέδιο) άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου. Ένα νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης από τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στην Ευρώπη ενώ τις έντονες αντιδράσεις της στο νομοσχέδιο κατέθεσε η Ιερά Σύνοδος.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το όριο των 17 ετών για την δυνατότητα διόρθωσης φύλου προσδιορίστηκε στο νομοσχέδιο καθώς σε αυτή την ηλικία ο εκλογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. «Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος διαμορφώνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκλέγει κυβέρνηση, συμμετέχει στα κοινά, άλλο τόσο μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις και για τη ζωή του» όπως δήλωσε. Και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης από τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στην Ευρώπη.

Για την περίπτωση να μειωθεί το όριο ηλικίας στα 15 ή στα 16 έτη υπό προϋποθέσεις ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα συζητήσουμε εδώ στην Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, εάν το όριο αυτό μπορεί να πάει στα 15 ή στα 16 χρόνια. Εκεί βεβαίως, επειδή έχουμε να κάνουμε με ανήλικο, η βούληση του οποίου δεν είναι ισχυρή κατά τον νόμο, αλλά επιδέχεται μεταβολών, ενδεχομένως θα πρέπει να δούμε, εκτός από τη βούληση την οποίαν θα καταθέτει που θα συνοδεύεται από την σύμφωνη γνώμη των γονέων, κάτι περισσότερο. Άκουσα κάποιον, που είπε ότι το παιδί του παρακολουθείται από δημόσιο νοσοκομείο. Εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη ενός συμβουλίου, μόνο όμως για αυτή την περίπτωση, να το συζητήσουμε και να το δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής και μέχρι την Ολομέλεια, να καταλήξουμε. Εάν υπάρχει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική ταύτιση απόψεων γι’ αυτό το ζήτημα».

Θετικά λόγια από τους φορείς

Στην σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο οι αρμόδιοι φορείς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εκφράστηκαν υπέρ των ρυθμίσεων του νομοθετήματος. Μεταξύ άλλων, ο Φίλιππος Παγάνης, Πρόεδρος της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQI Νέων Αθήνας, τόνισε πως «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί, όπως είπε και η προλαλήσασα, τη μεγαλύτερη και την πιο σημαντική διεκδίκηση της trans κοινότητας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γεγονός, ότι έχουμε φτάσει να συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο μέσα στη Βουλή αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την trans κοινότητα».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό βήμα καταρχήν» σημείωσε η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη σε θέματα ίσης μεταχείρισης, και εστίασε την τοποθέτηση της στο ζήτημα της ανηλικότητας, του ηλικιακού ορίου των 17 ετών. Από την εμπειρία της στον Συνηγορο του Πολίτη αναφέρθηκε σε υποθέσεις ηλικίας 7,14 και 16 ετών λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι μια καθημερινότητα εξαιρετικά δύσκολη για αυτά τα παιδιά και είναι γεγονός ότι είναι και μια κρίσιμη ηλικία, για να επέλθει και η ενίσχυση ιατρικά, ψυχολογικά με μια ομάδα γιατρών, αυτών των παιδιών, προκειμένου η φυλομετάβασή τους να είναι ομαλή. Είναι μια κρίσιμη ηλικία, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα».

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού τόνισε πως με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «ερχόμαστε να θεραπεύσουμε χρόνια προβλήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας ομάδας ανθρώπων, που υπέφερε δεκαετίες φρικτών διακρίσεων, καθώς και να εφαρμόσουμε αποφάσεις της δικαιοσύνης. Προς αυτό, δεν χωρούν, για οποιονδήποτε λόγο ή πρόσχημα, πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη ανθρώπων που υπέφεραν».

Όπως υποστήριξε η Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια Δράσης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα γνώμης ή ζυγαριάς, αλλά είναι θέμα καταστάσεων που επηρεάζουν τις ζωές των ατόμων, την καθημερινότητά τους και γι’ αυτό το κράτος έχει υποχρέωση να τα προστατεύει. Να προστατεύει τους πολίτες αυτούς, για τους οποίους μιλάμε σήμερα, για τα τρανς άτομα.

Αντιδράσεις από την Ιερά Συνοδο

Την έντονη διαφωνία της με το νομοσχέδιο κατέθεσε η Ιερά Σύνοδος μέσω του εκπροσώπου της Χάρη Αποστολόπουλου. «Με αυτό το σχέδιο νόμου απολυτοποιείται πια η έννοια του ατομικού δικαιώματος για να εκφράζει τη βούληση του το άτομο για το ποιο τελικά είναι το φύλο του, χωρίς κάποια σταθερότητα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να αλλάζει αυτή η βούληση κατά το πέρασμα των ετών της ζωής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αυτό βέβαια, δεν λαμβάνει υπόψη ότι το άτομο δεν είναι μόνος του στον κόσμο, είναι μέλος μιας ανθρώπινης κοινωνίας», ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Εκκλησίας αποχώρησαν προσωρινά από την αίθουσα οι εκπρόσωποι των διεμφυλικών σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου «να μην ακούσουμε κακοποιητικό λόγο. Τον ακούμε έξω» όπως είπαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:39