search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Τελεσίγραφο Μαδρίτης προς Βαρκελώνη: Διορία ως την Πέμπτη για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα

16.10.2017 12:37
Η Welt «τσουρουφλίζει» τον Ραχόι: Σε κανένα άλλο κόμμα τόση διαφθορά - Media
 
Αυξάνει την πίεση στην Καταλονία η Μαδρίτη, δίνοντας διορία ως την ερχόμενη Πέμπτη να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το αν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία ή όχι, μετά και την νέα πρόταση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών που κατέθεσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.
 
Απαντώντας στην απαίτηση της ισπανικής κυβέρνησης να απαντήσει εάν κήρυξε, ναι ή όχι, την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έγραψε στην απαντητική του επιστολή που έστειλε με φαξ ότι προτεραιότητά του είναι «ο διάλογος για τους επόμενους δύο μήνες» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντομότερο δυνατόν».
 
Τόνισε ότι η «δημοκρατική εντολή» που ο καταλανικός λαός εμπιστεύθηκε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, «να κηρύξει ανεξαρτησία», βρίσκεται σε «αναστολή», γεγονός που μαρτυρά την « ισχυρή του βούληση να αναζητήσει λύση και να αποφύγει την σύγκρουση».
 
Ομως, ο Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει μία σαφή απάντηση και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει, μετά την ψήφισή της από την ισπανική Γερουσία, την πλήρη ή μερική άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.
 
Τρεις ώρες μετά την λήψη του φαξ, η Μαδρίτη ανανέωσε την προθεσμία που είχε θέση στον Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα για «να αποσαφηνίσει» τη θέση του και να επανέλθει στον «ορθό δρόμο».
«Ελπίζουμε ότι τις προσεχείς ώρες…θα απαντήσετε με την σαφήνεια που όλοι οι πολίτες απαιτούν», γράφει ο ισπανός πρωθυπουργός. «Η συντήρηση της σύγχυσης είναι ακατανόητη», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:42