21/01/2019 04:36:44
19.11.2017 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1995 στις 16-11-2017

Η Αθήνα των... πέντε αστέρων

Η Αθήνα των... πέντε αστέρων - Media

 

Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα επενδύουν στην ελληνική πρωτεύουσα

Σε οργασμό ανακατατάξεων βρίσκεται αυτή την εποχή η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, καθώς μεγάλα ονόματα, που αποτελούν ζωντανή ιστορία της πόλης, όπως το Hilton και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, αλλάζουν αντίληψη ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ παγκόσμιες αλυσίδες, που δεν είχαν μέχρι στιγμής παρουσία, θα εκπροσωπηθούν σύντομα στην πρωτεύουσα. 
 
Η καθιέρωση της Αθήνας σε έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών αστικού τουρισμού της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, έχει καταστήσει την ελληνική πρωτεύουσα πολύ ελκυστική για τουριστικές επενδύσεις. Αποτέλεσμα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να υπάρχουν ελάχιστες αλυσίδες γνωστών παγκοσμίως ξενοδοχείων που δεν θα έχουν τουλάχιστον ένα «μέλος» τους στην Αθήνα. 
 
Σήμερα τα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά ονόματα λειτουργούν 18 ξενοδοχεία με ένα σύνολο 3.087 δωματίων, ενώ μεταξύ αυτών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην αθηναϊκή αγορά είναι οι Accor (Novotel και Sofitel), Carlson Rezidor, (Radisson Blu), Intercontinental Hotels Group (Crowne Plaza, Intercontinental και Holiday Inn), Starwood Hotels & Resorts (Τhe Luxury Collection), Ηilton Hotel & Resorts, Wyndham Hotel Group, Melia Hotels International, Best Western και Hapimag.
 
Ανακατατάξεις
Αυτό είναι το σκηνικό σήμερα, διότι οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις που δρομολογούνται φαίνεται ότι θα αλλάξουν άρδην την εικόνα με την έλευση νέων παικτών και την ενίσχυση υφιστάμενων, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει στην τελευταία ανάλυσή της η γνωστή εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting:
«Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η άφιξη της Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού, η Hines και η Henderson Park (με διαχειριστή τον όμιλο του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη) βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορα διεθνή brands, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η συμφωνία με τον όμιλο της Hyatt, η οποία πάντως πράγματι επιδιώκει την παρουσία της στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας. 
Η GBR Consulting κάνει επίσης αναφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται για τον νέο διαχειριστή του Hilton Αθηνών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο όμιλος της Ηilton, την επιστροφή της Marriott στο 5 αστέρων Metropolitan της λεωφόρου Συγγρού και την πιθανότητα δημιουργίας του πρώτου Ibis ξενοδοχείου, από το χαρτοφυλάκιο της Accor, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
 
Στις λοιπές εξελίξεις, πέραν των ξένων brands στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, περιλαμβάνονται:
η επικράτηση της Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη στον διαγωνισμό για το πρώην ακίνητο της Αγροτικής Τράπεζας στο Σύνταγμα, 
η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια με στόχο τη θερινή σεζόν του 2018, 
η αξιοποίηση των Αστεριών της Γλυφάδας από το επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality, 
η έλευση του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα με νέο ξενοδοχείο από το 2019 απέναντι από την Παλαιά Βουλή, στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, 
ο διαγωνισμός για την πώληση κι επαναλειτουργία του πρώην πεντάστερου «Ηριδανού» στον Κεραμεικό 
και τα σχέδια για τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 
Το τελευταίο, με βάση τα σχέδια της Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου επενδυτικού πλάνου, τοποθετείται δίπλα στο ΙΚΕΑ, στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, και θα είναι πιθανότατα ξενοδοχείο πιο χαμηλού μπάτζετ.
 
Οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος
Την ίδια στιγμή ανοδικά συνεχίζουν οι αφίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ίδιου του αεροδρομίου. Με βάση τα προκαταρκτικά νούμερα του Οκτωβρίου, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 2,05 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,5% σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο τόσο της κίνησης εσωτερικού (+18,5%) όσο και της κίνησης εξωτερικού (+14%).
 
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 18,9 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,8%. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην άνοδο της διεθνούς κίνησης κατά 11,8% και της κίνησης εσωτερικού κατά 3,5%.
Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2017 έφθασε τις 169.842 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,3% τόσο για τις πτήσεις εσωτερικού όσο και τις πτήσεις εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.