search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18
MENU CLOSE

«Kαι κουτοπόνηροι και απατεώνες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1998
07-12-2017
09.12.2017 04:00
prok.jpg

 

Σκληρή επίθεση του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  κατά της κυβέρνησης για το δικαίωμα στην απεργία

Ήταν μια ατυχής κίνηση! Δεν βρέθηκε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να κάνει επισήμως αυτήν την παραδοχή σχετικά με την τροπολογία για την αλλαγή των προϋποθέσεων κήρυξης απεργιών. Η παραδοχή όμως έγινε έμπρακτα. Με την απόσυρση της διάταξης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και την υπόσχεση για την επαναφορά της και μάλιστα τροποποιημένη σε θετική κατεύθυνση. 
 
Η υπόθεση της αλλαγής του Νόμου 1264/1982 αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τους κυβερνώντες. Όχι μόνον για τις εύλογες αντιδράσεις που, όπως είναι λογικό, συναντάει η προσπάθεια τροποποίησης του νόμου που αποκλήθηκε ως ο πιο προοδευτικός στην Ευρώπη ενός αριστερού κόμματος. Αλλά και διότι ήταν κάτι που δίστασε να κάνει ακόμη και το ΠΑΣΟΚ μετέχοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά, αφού πρόκειται για πολιτικό κληροδότημα της ριζοσπαστικής εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέλος, επειδή, όπως ήταν εύλογο, η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ. 
«Σαν τον κλέφτη φέρατε νύχτα την τροπολογία για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, και νύχτα την αποσύρατε, για να τη φέρετε βέβαια αργότερα», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον δορυφόρο Hellas Sat.
 
«Κι εκεί που λες ότι τα έχω δει όλα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, κάνετε κάτι που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς κι αθλιότητας, στο οποίο είστε πρωταθλητές. Τελευταίο σας κατόρθωμα η χτεσινή τροπολογία. Που βάζει στο στόχαστρο το πιο ιερό, το πιο μεγάλο, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της εργατικής τάξης. Το δικαίωμα στην απεργία. Και μάλιστα το φέρατε σαν τον κλέφτη, σαν τον λωποδύτη, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον – άρον στη Βουλή. Το ότι το μαζέψατε πίσω, για λίγες μέρες, δεν σας ξεπλένει» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «κουτοπονηριές» και «απατεωνιές» της κυβέρνησης. 
 
«Το πιο γρήγορο πιστόλι»
«Αποδειχτήκατε το πιο γρήγορο πιστόλι του κεφαλαίου και της Ε.Ε.» υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ωστόσο προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «σ’ αυτή τη χώρα σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, υπάρχει ταξικό κίνημα και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν σας σώζουν ούτε τα συνθήματα, ούτε τα διαφημιστικά σποτάκια, ούτε τα κοινωνικά μερίσματα από τα ματωμένα πλεονάσματα». 
 
Στο στόχαστρό του μάλιστα έβαλε και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας πως «η “άπειρη”, κατά τα άλλα, όπως την αποκαλούν αρκετοί συνάδελφοί της εδώ μέσα, αποδεικνύεται αρκετά έμπειρη στην κομπίνα και τη βρώμικη δουλειά». 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για «αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου». 
 
Και συνέχισε λέγοντας πως «εσείς κύριοι της κυβέρνησης – το “κύριοι” εντός εισαγωγικών – κυβερνάτε με το 50% συν 1 του ελληνικού λαού; Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εκλέγονται με το 50% συν 1 του συνόλου; Το 22% εκπροσωπείτε πραγματικά με βάση όσους έχουν δικαίωμα ψήφου. Και με αυτό το σαθρό 22% που σήμερα έχει γίνει πολύ μικρότερο, φέρνετε ένα νόμο που απαιτεί από τους εργαζόμενους να έχουν το 50% συν 1 του συνόλου των μελών τους σε παρουσία στη συνέλευση και στην κάλπη, κάτω από τον εκβιασμό και μπροστά στον εργοδότη και τις απειλές του, για να αποφασίσουν μια απεργία, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους». 
 
«Αποκρούσαμε τους θεσμούς»
Στο ζήτημα της απόσυρσης της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο κήρυξης απεργίας αναφέρθηκε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. 
«Γνωρίζουμε από τη δεύτερη αξιολόγηση πάρα πολύ καλά ότι το ισχύον πλαίσιο για την λήψη απόφασης στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία είναι να παρίσταται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το 1/3 να πάει στο 1/2. Καμιά αλλαγή δεν επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας, όπως παραδείγματος χάριν της Αττικής, ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση». 
 
«Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχίζει να ισχύει το πλαίσιο, το οποίο υφίσταται και σήμερα, δηλαδή να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το Διοικητικό Συμβούλιο και να προχωράει κανονικά» σημείωσε. 
Και συνέχισε λέγοντας πως «έτσι, όμως, όλη αυτή η απόκρουση αυτών που ζητούσαν οι θεσμοί και που εσάς αποτελεί τον πυρήνα της ιδεολογίας σας και της πολιτικής σας, από εμάς αποκρούστηκε. Στο μόνο που υποχωρήσαμε ήταν αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο θα μπει ξανά κάποια στιγμή για νομοθέτηση στη Βουλή για να γίνει διεξοδικός έλεγχος και να ακουστούν όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα». 
 
Καυτά Χριστούγεννα
Εκρηκτικό πάντως θα είναι το κλίμα στη Βουλή τις επόμενες δυο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο θα φτάσει στα ύψη στις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, οπότε και θα πάρουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια στις 11 Δεκεμβρίου και θα κρατήσει για δυο ημέρες, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει ολιγοήμερη διακοπή. Η διαδικασία θα επανεκκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα κορυφωθεί την επόμενη ημέρα. 
Θυελλώδης αναμένεται να είναι η αυριανή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο κλίμα αναμένεται να επικρατήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη εβδομάδα που θα συζητηθεί το αίτημα της Ν.Δ. για κλήση όλων των εμπλεκομένων προσώπων στην ίδια υπόθεση. 
 
Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των «300» της Βουλής. Όμως και η νέα χρονιά αναμένεται να μπει με φουλ ρυθμούς, και αυτό γιατί αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο με τον κύριο κορμό των προαπαιτουμένων για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και να διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση για την φοροδιαφυγή που προανήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 
Άγνωστος παραμένει ο χρόνος συζήτησης και ψήφισης των εκκρεμών νομοσχεδίων – συναινετικά διαζύγια και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και προαιρετική κατάργηση της Σαρία του υπουργείου Παιδείας – καθώς δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμη αν θα ολοκληρωθούν στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ψήφισης του προϋπολογισμού και της διακοπής των εργασιών της Βουλής για τις ημέρες των Χριστουγέννων ή θα μεταφερθούν στο νέο έτος. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18