search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:30
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκή αγωνία για την Αυστρία – Μηνύματα από Βρυξέλλες-Παρίσι

18.12.2017 15:46
Ξεκάθαρο «μήνυμα» Κουρτς στον Ερντογάν: Σταμάτα να παραβιάζεις το Διεθνές Δίκαιο, έρχονται κυρώσεις - Media

 

Την αγωνία τους δεν μπορούν να κρύψουν οι Ευρωπαϊκές αρχές, μπροστά στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία αποτελεί από δεξιούς και ακροδεξιούς και δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει το δικό της δρόμο εντός της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, την ελπίδα ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ελπίζω ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται πιο άμεσα με πολιτικά ευαίσθητα θέματα στο πλαίσιο της Ατζέντας των Ηγετών» αναφέρει, στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ, κάνοντας εμμέσως μνεία στο προσφυγικό ζήτημα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το πρώτο μισό του 2018.
 
Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αύριο, Τρίτη 19 Δκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρυξέλλες είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου» δήλωσε σήμερα με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο προβληματίζεται η Επιτροπή για τη συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία.
 
Συγχρόνως, την ανησυχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε σήμερα, σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινονβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για τον σχηματισμό μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες, είναι ένα άλμα στο σκοτάδι που κινδυνεύει να μας οδηγήσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν τίποτα δεν αποκλείεται -ούτε κυρώσεις ούτε διαδικασίες παράβασης- εάν απειληθούν βασικές αξίες της ΕΕ».
 
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε σήμερα ότι επιθυμεί να εμπλακεί σε διάλογο με την Αυστρία, ο οποίος θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες, αφού το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού.
 
Η νέα αυστριακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με τη συμμετοχή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) ορκίστηκε σήμερα και η Αυστρία έγινε η πρώτη δυτική ευρωπαϊκή χώρα με έναν ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο.
 
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί σχετικά με τη συνεργασία με έναν υπουργό Εξωτερικών ή τις υπηρεσίες ασφαλείας που υπόκεινται στον έλεγχο ακροδεξιών υπουργών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Ζιορζινί επιχείρησε να αποφύγει να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.
 
«Η Γαλλία συγχαίρει τον κ. Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο νέος καγκελάριος έχει, σε πολλές περιπτώσεις, επιβεβαίωσει την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αξίες και στο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη από το κυβερνητικό του πρόγραμμα» τόνισε ο Ζιορζινί. «Υπό αυτό το πνεύμα θέλουμε να δεσμευτούμε σε διάλογο με την κυβέρνησή του».
 
«Τρεις ακροδεξιοί υπουργοί σε νευραλγικές θέσεις στην Αυστρία. Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες προκειμένου να αντιδράσουν;» τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό στο Twitter.
 
Πάντως, πριν καλά καλά στεγνώσουν οι υπογραφές των μελών της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας της σήμερα το μεσημέρι, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι φρόντισε να διαμηνύσει πως το κόμμα του θα εξακολουθήσει να παραμένει στην ακροδεξιά παράταξη “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, το γαλλικό ακροδεξιό “Εθνικό Μέτωπο” της Μαρίν Λεπέν.
 
Ταυτόχρονα ο ίδιος αποσαφήνισε πως καμία συμμαχία δεν παραμένει εφ΄ όρου ζωής και πως μετά τις Ευρωεκλογές του 2019 θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία “θετική, με κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ, ομάδα”.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι η συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων στην “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας”, δεν υπήρξε θέμα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς είχε συμφωνηθεί να μην αποτελέσει θέμα των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων η συμμετοχή των δύο κομμάτων σε διεθνείς οργανισμούς.
 
Κατά την άποψη του Βιλίμσκι, η δεύτερη (ακροδεξιά) παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας”, μάλλον δεν θα επιβιώσει μετά το Brexit και την αποχώρηση πολλών Βρετανών ευρωβουλευτών, και ήδη γίνονται συζητήσεις για το μέλλον των ευρωβουλευτών με κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το Κόμμα των Ελευθέρων από τη συμμετοχή του στην παράταξη “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας”, ωστόσο μεσοπρόθεσμα θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ένας νέος προσανατολισμός μετά τις Ευρωεκλογές του 2019, σημειώνοντας ότι νομίζει πως προφανώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός “δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο ευτυχής” μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς το εάν και ο νέος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, “δεν είναι ευχαριστημένος μέσα στο ΕΛΚ”, ο Χάραλντ Βιλίμσκι σημείωσε πως το ερώτημα είναι “πόσο ευχαριστημένος είναι ο Κουρτς μέσα στο ΕΛΚ”, ωστόσο δεν πιστεύει “πως αυτό θα προκύψει ως θέμα στο αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, το ΕΛΚ είναι εστία συγκέντρωσης των χριστιανικών κομμάτων. Ωστόσο καμία συμμαχία δεν είναι εφ΄ όρου ζωής”.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15