search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Eπενδύσεις… διαβατάρικες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2000
20-12-2017
23.12.2017 04:00
gal-1.jpg

 

Πτώση 8,5% στο Γ’ τρίμηνο κατέγραψε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι επενδύσεις έρχονται, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μας λέει ότι φεύγουν για άλλη γη, για άλλα μέρη, αφού η πτώση τους φθάνει το 8,5% στο Γ’ τρίμηνο, παρά τα θετικά στοιχεία της οικονομίας. Μάλιστα στο τριμηνιαίο τους δελτίο χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή αρνητική, καθώς έλαβε χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία είχε περιοριστεί η αβεβαιότητα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι, για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% το 2017, θα πρέπει στο τελευταίο τρίμηνο να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 3,1%.

Παρά τα θετικά σημάδια που κατέγραψαν επιμέρους οικονομικοί δείκτες το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016 (απασχόληση, δείκτες παραγωγής, εμπιστοσύνης κ.ά.), τόσο οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) όσο και η κατανάλωση δεν είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Τα βασικά σημεία του δελτίου έχουν ως ακολούθως:

♦  Ορόσημο της τρέχουσας περιόδου αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

♦ Θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 1,6% και 1,3% το Β’ και Γ τρίμηνο του έτους.

♦  Ανησυχία προκαλεί τόσο η μείωση των επενδύσεων (στον βαθμό που δεν αντανακλά αποκλειστικά υστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ) όσο και η αύξηση των εισαγωγών στο Γ’ τρίμηνο του 2017.

♦ Το 2017 η οικονομία εξέρχεται από μακρά αποπληθωριστική περίοδο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει το Νοέμβριο άνοδο της τάξης του 1,1%.

♦  Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 20,5%.

♦ Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παρέμεινε θετικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, με την πλειονότητα ωστόσο των προσλήψεων να αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης («ελαστικές» μορφές απασχόλησης).

♦ Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις το Ισοζύγιο Πληρωμών και τα επιμέρους ισοζύγια.

♦  Βελτιωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι.

♦  Συνεχίζεται η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο.

♦   Σχεδόν διπλάσιο έναντι του «στόχου» το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2017 και υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η απόδοση θα υπερβεί και πάλι τον στόχο για το 2017.

♦  Ενίσχυση των εισπράξεων έμμεσων φόρων, υστέρηση των εισπράξεων άμεσων φόρων σε σχέση με πέρυσι. Το τελευταίο απαιτεί ιδιαίτερη παρακολούθηση.

♦  Σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση ανέρχεται στο 26,5% σε επίπεδο Γενική Κυβέρνησης και σε 32,1% αν συμπεριληφθούν και οι επιστροφές φόρων.

♦  Συνεχίζεται η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου. Η τάση ωστόσο φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Σταθερή βελτίωση καταγράφεται στις εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

♦  Σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Διαμορφώθηκε κάτω του 4,4% το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Στο χρονοντούλαπο οι δηλώσεις «Πόθεν έσχες»
Άκυρες έκρινε το ΣτΕ όλες τις διατάξεις της πρόσφατης απόφασης των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» όλων των υπόχρεων, 
απαλλάσσοντας όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και όλους τους φορολογούμενους και μάλιστα και για τα προηγούμενα έτη.
 
Όπως είναι φυσικό, μετά την απόφαση αυτή ξεσπάει νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς οι τελευταίοι καταργούν ουσιαστικά το «πόθεν έσχες» για όλους, ακυρώνοντας τη σχετική υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
 
Την ίδια ώρα προκαλεί πονοκέφαλο στα επιτελεία του υπουργείου Οικονομικών το τι θα πρέπει να θεσπίσουν σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού, προκειμένου να μην μπορεί να το ακυρώσει το ΣτΕ.
Πάντως, σε έκτακτη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον σύμβουλο επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των Δικαστικών Ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
 
Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:
1 Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
2 Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
3 Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.
4 Η μη πρόβλεψη περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.
5 Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
6 Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ’ όλο το έτος και ακολούθως παράθεσης των πηγών από τις οποίες προέρχεται το εναπομείναν στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.
 
Τα μέλη του ΣτΕ υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία χωρίς αυτές το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ’ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.
 
Συνεπώς, υπογραμμίζουν, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:37