search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:07
MENU CLOSE

Κυβερνητική «σκλήρυνση» ελέω εξόδου απ’ το πρόγραμμα

22.12.2017 09:22
4328644.jpg

 

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης του προγράμματος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν χθες την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να θεσπίσει την προστασία των συμβολαιογράφων.

Η τροπολογία, σημειώνεται, ψηφίστηκε ύστερα από μια μικρή αναδίπλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και αφού προηγήθηκαν ζυμώσεις και μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα, εντάσεις, «εκβιασμοί» Τσακαλώτου αναφορικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος (φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε βουλευτές τις προηγούμενες μέρες με πτώση της κυβέρνησης αν δεν ψηφίσουν), αλλά και διαβουλεύσεις με την πλευρά των θεσμών και αυτή των συμβολαιογράφων.

 Άλλωστε,

–Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί δέσμευση προς του θεσμούς, πρόκειται δηλαδή για προαπαιτούμενο

–όπως αναφέρεται στην τροπολογία οι ρυθμίσεις αυτές «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στην στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους προκαλούν σωματική βλάβη κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ή κατά όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Απαλείφθηκε ωστόσο μετά τις πιέσεις των βουλευτών, η πρόβλεψη της παραγράφου 2 περί αυτεπάγγελτης δίωξης κατά όσων απειλούν συμβολαιογράφους, αδίκημα το οποίο θα διώκεται ύστερα από έγκληση του θιγόμενου. Εξ όσων δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν την τροπολογία δεν άλλαξε στάση ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος απουσίασε από την ψηφοφορία.

Επί της ουσίας με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση, σύμφωνα και με την δική της επιχειρηματολογία, θέλησε να καλύψει το κενό αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που διενεργούνται σε συμβολαιογραφικά γραφεία καθώς το αυτεπάγγελτο της δίωξης κατά τον Ποινικό Κώδικα προβλέπεται για τους δημόσιους χώρους, εν προκειμένω τα Ειρηνοδικεία. Τώρα η κυβέρνηση επιχείρησε να επεκτείνει τις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο.

Ψήφισαν αλλά …

Ωστόσο, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ (προς το παρόν δόθηκαν κάποιες «αντισταθμιστικές» διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας) μεγαλώνει πλέον η ανησυχία ότι η κυβέρνηση και το κόμμα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για ποινικοποίηση των κινημάτων και των κινητοποιήσεων (κάτι που στερεί από το κόμμα την αριστερή του φυσιογνωμία). Είναι χαρακτηριστικό, ότι βουλευτές  προκειμένου να μεταπείσουν τους υπουργούς επικαλούνταν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι η τροπολογία θα τους ενισχύσει.

Φουντώνει η αντιπαράθεση με το ΚΚΕ που καλεί σε απειθαρχία

 Την ίδια ώρα βαθαίνει το μέτωπο με το ΚΚΕ το οποίο βγαίνει πιο μπροστά αντιπολιτευτικά, λόγω και της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, «απειλώντας» να μαζέψει όλη την αριστερή δυσαρέσκεια. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης κάλεσε το κίνημα σε απειθαρχία, ενώ οργή προκάλεσε η παρεμπόδιση από τα ΜΑΤ της εισόδου στο κτίριο της Βουλής του ΓΓ της του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, προσερχόμενου από τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Σκλήρυνση

Ως προς το διά ταύτα, αυτό που αναδεικνύεται είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει προς την τελική ευθεία της εξόδου… πάση θυσία, δηλαδή με σκλήρυνση της στάσης της όπου απαιτείται και την επακόλουθη ανάληψη του πολιτικού κόστους (όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει) ελπίζοντας ότι θα «ρεφάρει» στη συνέχεια, όταν, όπως εκτιμάται, η έξοδος από το πρόγραμμα θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στην πραγματική οικονομία.

Από την άλλη η παραπάνω στάση πλήττει ευθέως την όποια αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προασπίζονται κυρίως οι κομματικοί και δη η πλευρά των 53. Όσο και αν δυσφορούν ή ενοχλούνται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δείχνουν αδύναμοι να παρέμβουν ουσιαστικά, στο βαθμό που δεν προτίθενται φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση, ειδικά όταν η κεντρική ρητορική μιλά για μια επιτυχημένη κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα οριστικά από τα μνημόνια.

Εν ολίγοις, η περίοδος που ξεκινά μπορεί να βρίσκει την κυβέρνηση να έχει ένα καρότο στο τέλος του τούνελ να προσφέρει, αλλά καθώς φαίνεται θα απαιτηθεί και αρκετό μαστίγιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:05