search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:33
MENU CLOSE

O «καυτός» Γενάρης της Βουλής – Πολυνομοσχέδιο, Υγεία και οσονούπω Σκοπιανό

11.01.2018 04:00
O «καυτός» Γενάρης της Βουλής - Πολυνομοσχέδιο, Υγεία και οσονούπω Σκοπιανό - Media

 

Ένταση και «υψηλές θερμοκρασίες» εντός της Ολομέλειας της Βουλής προδιαγράφει ο Ιανουάριος, αν θεωρηθεί ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου που διανύουμε ως το κοινοβουλευτικό βαρόμετρο για τη συνέχεια. Μια χρονιά όπου και αναμένεται να καθοριστούν και οι εξελίξεις για το μέλλον της χώρας. Με βασικό μενού την ψήφιση των 400 άρθρων του πολυνομοσχεδίου, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, επί της ουσίας ξεκινάει με δυναμικό τρόπο η Βουλή τις εργασίες της για το νέο έτος.

Το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ, καθώς αριθμεί 400 άρθρα και εκτείνεται σε περισσότερες από 600 σελίδες, «έφτασε» στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τρίτης υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις». Αν προσμετρήσει κάποιος και τις συνοδευτικές εκθέσεις, ο αριθμός των σελίδων ξεπερνά τις 1.500, με τις προωθούμενες διατάξεις να άπτονται των αρμοδιοτήτων του μεγαλύτερου μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με τη διαδικασία του επείγοντος άρχισε χθες το μεσημέρι η επεξεργασία του νομοθετήματος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, ενώ η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα προγραμματίζεται για το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, όπου και θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα ακολουθήσει, όπως αναμένεται, ονομαστική ψηφοφορία.

Τα βλέμματα την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναπόφευκτα, στρέφονται στη σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη «κονταρομαχία» της νέας χρονιάς.

Η επερχόμενη σκληρή αναμέτρηση Τσίπρα και Μητσοτάκη για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία μπορεί να θεωρηθεί ως η «πρόγευση» μιας ακόμη (και ενδεχομένως ακόμη σκληρότερης) σύγκρουσης, καθώς εκκρεμεί να προσδιοριστεί η προ ημερησίας συζήτηση για τη φοροδιαφυγή που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ανεβάζει στροφές

Ξεφεύγοντας από τα σφιχτά όρια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την επισφράγιση της τρίτης αξιολόγησης αξίζει να σημειωθεί ότι ανεβάζει στροφές η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος της διερεύνησης που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου με τις κλήσεις στην Επιτροπή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιτροπή θα ανοίξει εκείνον του φαρμάκου και της Novartis, ενώ νέα παράταση των εργασιών της έως τις 20 Απριλίου θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν μπορεί πάντως να μην σημειωθεί ότι κεντρικό θέμα συζήτησης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί κάποια σχετική διαδικασία, αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ που έχει μπει στις πρώτες γραμμές της ειδησεογραφίας. Όσο περνάει ο καιρός και οι συζητήσεις για την ονομασία πυκνώνουν, οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών αναμένεται να διαμορφώσουν το κλίμα που θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

Μια προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια ή μια ενημέρωση του πρωθυπουργού προς το σώμα θα ήταν ικανές να αναγκάσουν τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέση και τους βουλευτές να αναμετρηθούν με το εκλογικό τους σώμα. Καθόλου απίθανο δεν θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό ή να αιτηθεί κάποιο κόμμα να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή για τα τεκταινόμενα γύρω από το ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η σαρία

«Ποδαρικό» στην ψήφιση νομοσχεδίων έκανε – και μάλιστα με διακομματική συναίνεση – η υπερψήφιση από όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, του νομοθετήματος για τη μη υποχρεωτική εφαρμογή της σαρίας. «Ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε ένα βήμα το οποίο αγγίζει πάρα πολλά στοιχεία της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Δεν είναι μία τεχνική ρύθμιση» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως σημαντική ημέρα για τη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Για «ιστορικό βήμα» της κυβέρνησης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη σαρία, έκανε λόγο ο Τσίπρας σε γραπτή του δήλωση.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», επισήμανε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:33