search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:36
MENU CLOSE

Γιατί συρρικνώνουν τις τουαλέτες των αεροπλάνων;

28.01.2018 10:30
Κορωνοϊός - Ινδονησία: Αγγαρεία σε τουαλέτες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού  - Media

 

Οι τουαλέτες των αεροπλάνων δεν φημίζονται για τις διαστάσεις τους. Μάλιστα, σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο για να χωρέσουν 12 επιπλέον καθίσματα. 

Στο νέο Boeing 737 Max της Ryanair οι τουαλέτες είναι τόσο μικρές που ορισμένοι επιβάτες χωρούν μετά βίας, με τον μικροσκοπικό νιπτήρα να τους επιτρέπει να πλένουν μόνο ένα χέρι τη φορά!

Μάλιστα η Ryanair, καθώς και άλλες αεροπορικές, σκοπεύουν να αποκτήσουν αρκετά ακόμη αεροσκάφη τέτοιου είδους μέχρι το 2019. 

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία της τουαλέτας στο αεροπλάνο ξεκίνησε από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών της εποχής χρησιμοποιούσαν ένα πρωτόγονο αποχετευτικό σύστημα που αποτελούνταν από μπουκάλια, σωλήνες και κουβάδες.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η τουαλέτα εξελίχθηκε αρκετά, συχνά όμως προέκυπταν προβλήματα από τη χρήση της. Ιδίως στις αναταράξεις, η διαρροή λυμάτων στις επιφάνειες γύρω από την τουαλέτα, ήταν συχνή αιτία διάβρωσης.

Η σύγχρονη τουαλέτα αεροπλάνου με τεχνολογία κενού είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, η πατέντα καταχωρήθηκε το 1975 από τον Τζέιμς Κέμπερ. Μόλις το 1982 εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τουαλέτα κενού σε αεροσκάφος από την εταιρεία Boeing.

Η τουαλέτα τεχνολογίας κενού είναι ένα τεχνολογικό θαύμα, ένας αφανής ήρωας που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή της πτήσης.

Μυστικά της επιτυχίας της, είναι η ειδική αντικολλητική επίστρωση και η ισχυρή αναρρόφηση κενού. 

Με πληροφορίες από newmoney.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:36