search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:51
MENU CLOSE

Επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία – Στόχος εγκαταστάσεις σχετικές με χημικά όπλα λέει η Ουάσιγνκτον (Video)

14.04.2018 03:56
Επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία – Στόχος εγκαταστάσεις σχετικές με χημικά όπλα λέει η Ουάσιγνκτον (Video) - Media

 

Τα χημικά όπλα είναι απαγορευμένα και δεν θα υπάρχει καμιά ανοχή σε τέτοιες ενέργειες τόνισε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της, λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Συρία. 

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησε την απόφασή της να συμμετέχει μαζί με ΗΠΑ – Γαλλία σε αυτή την στρατιωτική επίθεση στη Συρία πριν ανοίξει το βρετανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος των επιθέσεων ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

“Ήταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου ν΄ αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων,” τόνισε.

Η ίδια, θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.

 

Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. “Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου”, δήλωσε ο Tραμπ . “Είναι το έγκλημα ενός τέρατος.”

Στη Δαμασκό, αυτόπτες  μάρτυρες είπαν ότι ακούστηκαν αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αρχισαν να αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεση. Στην επιχείρηση αυμμετείχαν πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη των τριών χωρών.

Ο Τράμπ είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. “Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων”.

Πώς έγινε η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυραύλους.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η επίθεση διήρκεσε μία ώρα

Για μία ώρα, οι δυτικές δυνάμεις «σφυροκόπησαν» τρεις στόχους στη Συρία που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων.

Ο ένας ήταν κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς. Η επίθεση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος συμπλήρωσε προς το παρόν δεν προβλέπεται άλλοι επιχείρηση.

Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπασάρ αλ Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό πλήγμα στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, τον Απρίλιο του 2017.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Μάτις, καταλήγοντας «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ  ρώτησε: “Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;”

Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη  Τρίτη  εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Βίντεο των συριακών αρχών δείχνει την αναχαίτιση πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα

Βίντεο που μετέδωσαν οι συριακές αρχές δείχνει την αναχαίτιση ενός πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

“Ο Θεός να σας ευλογεί, ο Θεός να σας ευλογεί”, ακούγεται ένας άνθρωπος να λέει λίγο μετά την αναχαίτιση του πυραύλου.

«Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ιδιος άνθρωπος στο βίντεο.

Ο συριακός στρατός υποστηριζει ότι κατέρριψε 20 πυραύλους στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Όταν ρωτήθηκε για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπροσωπος του Πεντάγωνου δηλωσε ότι δεν μπορει να σχολιάσει τις αναφορές αυτές .

Ο ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε ότι οι πυραυλοι δεν έπληξαν το προεδρικό μέγαρο ούτε κυβερνητικά κτίρια στη Δαμασκό.
Μετά την επίθεση, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα ευχαρίστησε τη Ρωσία που «στέκεται δίπλα μας», λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας συνέβαλαν στην αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

“Εχθροί πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον του στρατού μας, αλλά θα υπομείνουμε, θα πάω τώρα να εργαστώ, η ζωή συνεχίζεται”, δήλωσε στο Σπούτνικ κάτοικος της επαρχίας.

 

Ρωσία: Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες

“Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε. 

«’Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι», πρόσθεσε.

Μάτις: Στοχεύσαμε τη Συριακή κυβέρνηση, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ

“Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε. Ήρθε η ώρα να “ενωθούμε” για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε.

Δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία, συμπλήρωσε.

Πρώτη αντίδραση Τουρκίας για Συρία: Χαιρετίζουμε την επίθεση – Ήταν η «κατάλληλη απάντηση»

Χαιρετίζει την επίθεση των ΗΠΑ – Γαλλίας – Βρετανίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως την κατάλληλη αντίδραση στην επίθεση με χημικά του Άσαντ στη Ντούμα.

Η δήλωση έγινε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών και κάνει ξεκάθαρη τη θέση που λαμβάνει η Τουρκία, μια θέση που την θέτει απέναντι στη Ρωσία αλλά και στο Ιράν.

Το Ιράν καταδίκασε σθεναρά την επίθεση στη Συρία: Θα υπάρξουν «περιφερειακές συνέπειες»

Το Ιράν, κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και τα καταδίκασε «σθεναρά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση (…) εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση αυτή έχει στόχο να αντισταθμίσει την αποτυχία των τρομοκρατών» στην Ανατολική Γούτα που μόλις ανακατελήφθη από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καταγγέλλεται μια «ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και νόμων».

Το Ιράν στέλνει ιρανούς, αφγανούς, πακιστανούς και ιρακινούς «στρατιωτικούς συμβούλους» και εθελοντές στη Συρία για να συνδράμουν τον συριακό στρατό εναντόν των τζιχαντιστιών και των ανταρτικών οργανώσεων.

πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50