26/09/2020 18:13:43

Ευρωκοινοβούλιο: «Πραξικόπημα» η προαγωγή στο «δεξί χέρι» του Γιούνκερ

Ευρωκοινοβούλιο: «Πραξικόπημα» η προαγωγή στο «δεξί χέρι» του Γιούνκερ - Media

 

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν με σφοδρότητα την προαγωγή του Μάρτιν Ζελμάιερ, που υπήρξε το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υψηλότερο πόστο του εκτελεστικού οργάνου της Ενωσης, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα», αλλά δεν έφτασαν μέχρι να ζητήσουν την παραίτησή του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε ότι η αστραπιαία μετάβαση από τη θέση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν στο πόστο του γενικού γραμματέα στο τέλος του Φεβρουαρίου «μπορεί να θεωρηθεί πράξη νεποτισμού που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας, έως και πέραν αυτών», σύμφωνα με τη γαλλική μετάφραση του κειμένου, ενώ η αγγλική μετάφραση χρησιμοποιεί τον όρο «πραξικόπημα».

Παρά τις απόπειρες ορισμένων ευρωβουλευτών να τροποποιήσουν το κείμενο του ψηφίσματος, το κείμενο που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία δεν ζητά ωστόσο την ανάκληση του διορισμού του Μάρτιν Ζελμάιερ, αλλά χρησιμοποιείται μία αόριστη διατύπωση που ζητά την «επαναξιολόγηση» της διαδικασίας διορισμού.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του κειμένου, την Γερμανίδα Ινγκεμποργκ Γκρέσλε, μέλους του ΕΛΚ όπως και ο Γιούνκερ, δεν πρόκειται για αίτημα για την επανάληψη της διαδικασίας πλήρωσης του πόστου του Ζελμάιερ.

«Παραδέχομαι ότι το κείμενο είναι αόριστο», δήλωσε στο AFP, αλλά αφορά τη διαδικασία που θα χρησιμοποιηθεί για τον επόμενο γενικό γραμματέα. «Είναι δουλειά του νέου προέδρου της Κομισιόν», μετά το τέλος της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2019.

Για τον γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ αντίθετα, η ψήφος των ευρωβουλευτών αποτελεί σαφώς αίτημα για την επανάληψη της διαδικασίας διορισμού του Ζελμάιερ.

Η αμφισημία της διατύπωση της απόφασης είναι απολύτως σκόπιμη, δήλωσε κοινοβουλευτική πηγή στο Στρασβούργο εξηγώντας ότι στόχος ήταν να βρεθεί μία διατύπωση «που επιτρέπει σε κάθε μία πλευρά να πει ότι πέτυχε αυτό που ήθελε».

Ο Ζελμάιερ προήχθη στις 21 Φεβρουαρίου στο πόστο του γενικού γραμματέα, το υψηλότερο διοικητικό πόστο της Κομισιόν, χωρίς να προηγηθεί καμία προκήρυξη.

Ο διορισμός του έγινε λίγα λεπτά μόνο μετά τον διορισμό του στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, μία θέση για την οποία υπήρχε προκήρυξη και για την οποία είχε καταθέσει υποψηφιότητα.

Η «μετάβαση» από πόστο σε πόστο που προτάθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε εμβρόντητους τους περισσότερους ευρωπαίους επιτρόπους που ήσαν παρόντες στη συνεδρίαση του διορισμού του, αλλά επικυρώθηκε χωρίς αντιδράσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.