24/01/2020 19:05:15
26.4.2018 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2017 στις 19-4-2018

Πάρε κόσμε «χρυσή βίζα» -Επεκτείνεται το πρόγραμμα και σε επενδυτές και repos του Δημοσίου

Πάρε κόσμε «χρυσή βίζα» -Επεκτείνεται το πρόγραμμα και σε επενδυτές  και repos του Δημοσίου - Media

 

Ανταπόκριση από Κινέζους, Ρώσους, Τούρκους, Αιγύπτιους, Λιβανέζους, Ιρακινούς και Ουκρανούς

Στην επέκταση του προγράμματος Greek Golden Visa, το οποίο χορηγεί άδεια διαμονής σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδυτών. Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχεδιάζει να δίνει «χρυσή βίζα» σε επενδυτές που θα τοποθετούν κεφάλαια όχι μόνο σε ακίνητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των όρων που εξετάζονται για την παροχή «χρυσής βίζας» σε ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται η τοποθέτηση κεφαλαίων 300.000 - 500.000 ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα, οι καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ σε repos του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η τοποθέτηση κεφαλαίων σε εταιρείες ΑΕΕΑΠ, προκειμένου οι επενδυτές να λαμβάνουν την ελληνική βίζα για πέντε χρόνια, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται με τη λήξη της.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το καλοκαίρι, ώστε να προσελκυσθούν ταχέως επενδύσεις.

Ήδη οι πρώτες κινήσεις για να προσεγγιστούν κυρίως Κινέζοι επενδυτές, που διακινούν το 50% με 55% των διεθνών κεφαλαίων σε επενδύσεις, έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσέγγισαν τα δύο μεγάλα κινεζικά χρηματιστήρια (Shanghai Stock Exchange και Shenzhen Stock Exchange) υπογράφοντας με αυτά μνημόνια συνεργασίας.

Σκοπός των μνημονίων είναι, μεταξύ άλλων, η προσπάθεια εισαγωγής Exchange Traded Funds (Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου) στις δύο αγορές, κυρίως η εισαγωγή ενός ελληνικού ETF στην Κίνα και δευτερευόντως ενός κινεζικού ETF στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή γίνεται δεδομένου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, χορηγούν τη «χρυσή βίζα» με πρόσθετο κίνητρο επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά τους, πέρα από την αγορά ακινήτων. Μέχρι σήμερα, αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ε.Ε.) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Πάνω από 1 δισ. οι εισροές

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος«Xρυσή βίζα», υπολογίζεται ότι έχει εισφέρει στην ελληνική οικονομία κεφάλαια άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, έως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες. Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.

Ακόμη και όταν συμπεριληφθούν, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα «Greece My Residence: Golden Visa Programme», οι άδειες διαμονής που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών, και πάλι η μεγαλύτερη προτίμηση προέρχεται από την Κίνα με 1.580 άδειες. Ακολουθούν η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179. Συνολικά, έχουν διατεθεί 3.809 άδειες για μέλη των οικογενειών όσων έχουν επενδύσει μέσω της Golden Visa.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε το 2016 κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Όμως, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ.

Για φέτος καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από αγοραστές κυρίως από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι επενδύσεις αυτές γίνονται κυρίως σε κατοικίες με μοναδικά χαρακτηριστικά στην Αθήνα ή σε δημοφιλείς προορισμούς, καθώς δεδομένης της χαμηλής τους αποτίμησης αποτελούν πολύ ανταγωνιστική επένδυση συγκρινόμενα με ανάλογα ακίνητα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και προορισμών.

Το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και των παραλιακών προαστίων από το Φάληρο και ανατολικά. Επίσης ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για ποιοτικά ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης) αλλά και περιοχές της χώρας μεγάλης ομορφιάς. Στις πιο περιζήτητες περιοχές, όπως στη Μύκονο, οι αξίες ήδη γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη αλλά η ανοδική πορεία τους συνεχίζεται.

Είμαστε οι φθηνότεροι

Ένα από τα οικονομικότερα προγράμματα χρυσής βίζας σε ολόκληρη την Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας με το ελάχιστο ποσό επένδυσης να τοποθετείται στα 250.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά, τα χαμηλότερα αντίστοιχα όρια σε Ουγγαρία και Κύπρο είναι 300.000 ευρώ, στην Ισπανία 500.000 ευρώ και στη Μάλτα 650.000 ευρώ.

Τι εστί όμως χρυσή βίζα (Golden Visa); Το κάθε κράτος που υλοποιεί το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ανταλλάσσει, θα έλεγε κανείς, την ελεύθερη είσοδο στη χώρα και, ανά περιπτώσεις, την υπηκοότητα με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των συνόρων αυτής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο εντός Ελλάδας αξίας 250.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτό να «αγοράσουν» μαζί και την άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν απαιτεί από τους επενδυτές να μένουν στη χώρα, μα στην περίπτωση που θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να ζουν εδώ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Παρ’ ότι πολλά κράτη διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με διαφορετικές παροχές το καθένα, οι χρυσές βίζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου τιτλοφορούνται ως πολλά υποσχόμενες, χωρίς όμως να είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες από άποψη εσόδων και απήχησης. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις παροχές της καθεμιάς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.